Ροή ειδήσεων

Κορωνοϊός – Μετάλλαξη Μu: Γιατί αποτελεί παγκόσμια απειλή για το τείχος ανοσίας

Σε τροχιά σταθεροποίησης με πτωτικές τάσεις κινείται πλέον η πανδημία στη χώρα, που σήμερα καταγράφει 2.840 νέα κρούσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, παρατηρείται μείωση στη διασπορά του κορωνοϊού και των θανάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, κατά 9% και 2% αντίστοιχα.

Οι νέοι που εμβολιάστηκαν συνέβαλαν ουσιαστικά στη βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, υπογράμμισε ο καθηγητής, προειδοποιώντας ωστόσο πως διανύουμε μια μεταβατική περίοδο. Τον επόμενο μήνα, ανέφερε, αναμένεται αύξηση κρουσμάτων λόγω της επιστροφής από τις διακοπές και τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Οι εκτιμήσεις των ειδικών επισημαίνουν την αναγκαιότητα των εμβολιασμών κατά της Covid-19, δεδομένης της νέας ανησυχητικής μετάλλαξης Mu που πλέον εντοπίζεται και στην Ελλάδα.

Μετάλλαξη Μu: Ανερχόμενη απειλή για το τείχος ανοσίας

Μόλις χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσθεσε στα στελέχη υπό παρακολούθηση μια νέα παραλλαγή που εμφανίστηκε στη Νότιο Αμερική, την Μ. Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η νέα μετάλλαξη φέρει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τις Άλφα (βρετανική) και Βήτα (νοτιοαφρικάνικη), ικανά να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Αυτή της η ιδιότητα ενδεχομένως να της δώσει το προβάδισμα έναντι της πλέον μεταδοτικής Δέλτα (ινδική), και να την αναδείξει σε μέγιστη απειλή για την ανοσία που πρέπει να επιτευχθεί μέσα στο φθινόπωρο.

Επί του παρόντος, η μετάλλαξη Μu εντοπίζεται σε Νότια Αμερική, Ευρώπη, ΗΠΑ και Χονγκ Κονγκ, σε ποσοστό 0,1% παγκοσμίως, ενώ τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα ανιχνεύθηκαν στην Αττική (1), την Αργολίδα (2), την Άρτα (1) και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» (2). Ωστόσο, η ταχύτητά μετάδοσής της ακόμη ελέγχεται. Στο Εκουαδόρ και την Κολομβία αποτελεί πλέον το 13% και το 39% αντίστοιχα των μεταλλαγμένων στελεχών. «Άπαξ και μια μετάλλαξη αποκτήσει δυναμική δεν υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούν να σταματήσουν τη μετάδοσή της. Μπορούμε να την επιβραδύνουμε», δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης για την Μ, υπενθυμίζοντας την πορεία της Δέλτα και την ταχεία εξάπλωσή της αφ’ ης στιγμής απέκτησε δυναμική.

Σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η μετάλλαξη Δέλτα ανέρχεται πλέον στο 96,72%, αποτελώντας το 100% των μεταλλαγμένων κρουσμάτων στις περιφέρειες Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας και Βορείου Αιγαίου, με ποσοστά άνω του 90% σε όλη την υπόλοιπη χώρα πλην των Ιονίων Νήσων. Χάρη στη μεταδοτικότητά της κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι της κυρίαρχης Άλφα: τα συνολικά ποσοστά των δύο μεταλλάξεων που στις αρχές Ιουλίου ήταν αντίστοιχα 80,35% και 0,67% αντίστοιχα, κυμαίνονται πλέον στο 58,03% και 26,31%.

Με 10% παραπάνω εμβόλια θα έχουμε 100 διασωληνωμένους λιγότερους

Στη σημερινή έκθεση ΕΟΔΥ αναγράφονται 362 διασωληνωμένοι ασθενείς, με 332 εξ αυτών ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους. Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την αύξηση στον σκληρό επιδημιολογικό δείκτη, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε πως το σημερινό νούμερο «χτίστηκε» με πολύ αργό ρυθμό που τις τελευταίες δύο εβδομάδες δείχνει να σταθεροποιείται, χωρίς ωστόσο να επιτρέπεται οποιοσδήποτε εφησυχασμός. «Το βασικό στοιχείο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι άτομα τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί. Οπότε, ναι, μας απασχολεί στο σημείο που συνέχεια μιλάμε για τον εμβολιασμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μόλις 10% περισσότεροι εμβολιασμοί, λίγο περισσότεροι από 311.000, θα μείωναν των αριθμό των διασωληνωμένων κατά 100, εξήγησε ο καθηγητής για να αναδείξει τη σημασία του εμβολιασμού που θα απελευθέρωνε 100 θέσεις σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για άλλα περιστατικά που χρήζουν αυξημένης φροντίδας.

Συνολικά η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει να επιβραδύνεται και η αύξηση κατά 8% στις ΜΕΘ ήταν μικρότερη από της προηγούμενης εβδομάδας. Το περασμένο 24ωρο, τα νοσοκομεία της χώρας δέχτηκαν 232 επιπλέον ασθενείς με κορωνοϊό ενώ ο μέσος όρος νέων εισαγωγών κυμαίνεται σταθερά σε 250 με 300 ημερησίως. Οι σημερινοί θάνατοι από κορωνοϊό ήταν 33.

Η εικόνα βελτίωσης ωστόσο ενδέχεται να ανατραπεί τις επόμενες εβδομάδες και ο εμβολιασμός κατά της νόσου του κορωνοϊού είναι μονόδρομος για την επιστροφή στην κανονικότητα. «Αν κάνουμε μια ανάλυση και πάρουμε 100 εμβολιασμένους, θα βρούμε ότι η πιθανότητα να είναι φορείς είναι πολύ μικρότερη από ανεμβολίαστους που έκαναν πρόσφατα τεστ», εξήγησε ο καθηγητής, προκρίνοντας τα εμβόλια έναντι των διαγνωστικών ελέγχων ως το πλέον αποτελεσματικό όπλο στη μάχη με τον ιό.

Μετάλλαξη Mu: Έξι τα κρούσματα στην Ελλάδα – Σε ποιες περιοχές έχουν ανιχνευθεί

Έξι κρούσματα της μετάλλαξης «Mu» του κορωνοϊού έχουν καταγραφεί στη χώρα, βάσει πινάκων που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Όπως προκύπτει από τους πίνακες, δύο κρούσματα έχουν εντοπιστεί τις προηγούμενες εβδομάδες στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, δύο στην Αργολίδα, ένα στην Αττική και ένα στην Αχαΐα.

Κυρίαρχη μετάλλαξη στην Ελλάδα παραμένει η Δέλτα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις:

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 30.385 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 26.651 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.016 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 718 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.

Μεταξύ των 26.651 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 58,31%, ακολουθούμενο από το Delta με ποσοστό 23,58%, το B.1.1.318. (Variant E484K) με ποσοστό 8,78%, και το Beta με ποσοστό 1,24%.

metallaxi-mu-exi-ta-kroysmata-stin-ellada-se-poies-perioches-echoyn-anichneythei0
Πηγή: ΕΟΔΥ
metallaxi-mu-exi-ta-kroysmata-stin-ellada-se-poies-perioches-echoyn-anichneythei2
Πηγή: ΕΟΔΥ

Από τα 3.016 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 2.853 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση. Από τα δείγματα αυτά, 43,44% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 28,48% στο Delta, 15,78% στο Alpha, 6,67% στο Beta, 0,13% στο C.36 και 0,10% στο Gamma.

Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 280 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 149 στο Delta, 113 αφορούν στο Alpha, 6 στο Beta, 4 στο B.1.1.318 (Variant E484K), 4 στο Mu, 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο Kappa και 1 στο B.1.623.

metallaxi-mu-exi-ta-kroysmata-stin-ellada-se-poies-perioches-echoyn-anichneythei4
Πηγή: ΕΟΔΥ

Κύμα αναστολών υγειονομικών

Σημειώνεται ότι «εκτός μάχης» τίθενται από χθες χιλιάδες εργαζόμενοι σε δημόσιες μονάδες υγείας, που δεν εμβολιάστηκαν έναντι της COVID-19 εντός της διορίας που τους έθεσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έως και χθες το απόγευμα είχαν εκδοθεί 5.895 πράξεις αναστολής καθηκόντων για ανεμβολίαστους εργαζομένους νοσοκομείων –δεν συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι σε κέντρα υγείας και ΕΚΑΒ– οι οποίες είτε είχαν ήδη επιδοθεί είτε ήταν στη διαδικασία επίδοσης. Ετσι, σε κάποια νοσοκομεία οι ανεμβολίαστοι εργάστηκαν κανονικά, αφού ακόμα δεν είχαν λάβει τις σχετικές πράξεις, ενώ σε άλλα νοσοκομεία ενημερώθηκαν κατά την άφιξη στην εργασία τους ότι είχαν τεθεί εκτός προγραμμάτων υπηρεσίας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας ανέφεραν ότι σε αναστολή εργασίας με στέρηση μισθού, για όσο διάστημα παραμένουν ανεμβολίαστοι, θα τεθούν περίπου 10.000 εργαζόμενοι δημόσιων νοσοκομείων, κέντρων υγείας και άλλων φορέων του υπουργείου Υγείας (τον εν λόγω αριθμό επιβεβαίωσε το πρωί της Πέμπτης και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος). 

Ωστόσο, ακριβή αριθμό περίμεναν οι αρμόδιες υπηρεσίες χθες το βράδυ, μετά και τη διασταύρωση των στοιχείων μέσω της ΗΔΙΚΑ και του Μητρώου Εμβολιασμών, με δεδομένο ότι πολλοί έσπευσαν να εμβολιαστούν ακόμα και χθες. 

ΕΜΑ – ECDC: Δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη 3ης δόσης στους πλήρως εμβολιασμένους

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων σημειώνουν στο μεταξύ ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη χορήγησης ενισχυτικών δόσεων εμβολίων σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα στο γενικό πληθυσμό.

Ειδικότερα, ο ΕΜΑ αναφέρει ότι, με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη χορήγησης ενισχυτικών δόσεων εμβολίων σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα στο γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τεχνική έκθεση που εκδόθηκε χθες, Τετάρτη, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη επιπλέον δόσεις για άτομα με έντονα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ως μέρος του πρωτογενούς εμβολιασμού τους.Πηγή

Check Also

Φεστιβάλ ΚΝΕ: Η αναφορά Κουτσούμπα στη Τζούλια Νόβα – “Τόσο τους πονάει η κόκκινη σημαία”

Αναφορά στη Τζούλια Νόβα και το μπλουζάκι με το σφυροδρέπανο που είχε φορέσει προκαλώντας ουκ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *