Κορονοϊός: Μείωση κρουσμάτων στις ΗΠΑ -Αναζωπύρωση στην Ευρώπη

Με τους νεκρούς παγκοσμίως να έχουν ξεπεράσει τα 2,5 εκατ. από την αρχή της πανδημίας και τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο να προσεγγίζουν τα 115,6 εκατ., ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων στην ανατολική κυρίως Ευρώπη και τα 16 κρούσματα νέας παραλλαγής του κορονοϊού που ανακοίνωσε η Βρετανία.

Οι περιπτώσεις της παραλλαγής E484K, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στις 15 Φεβρουαρίου και οι ειδικοί υποπτεύονται ότι προήλθε από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά  από τον Οκτώβριο,τα ημερήσια κρούσματα ήταν λιγότερα από 40.000.

Παράλληλα, άρχισε η διανομή και χορήγηση και του εμβολίου της Johnson & Johnson. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαβεβαιώνει πως είναι αποτελεσματικό και για τις μεταλλάξεις κατά 85%.

Σκεπτικό  Νεάντερταλ”, χαρκτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την απόφαση του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη του Τέξας, όχι μόνο να άρει την υποχρεωτική χρήση μάσκας, αλλά και να ανοίξει την οικονομία της πολιτείας από την ερχόμενη εβδομάδα.

ΠΟΥ: Αναζωπύρωση στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη

“Τα νέα κρούσματα αυξάνονται επίσης σε πολλές χώρες της δυτικής Ευρώπης όπου τα ποσοστά είναι ήδη υψηλά”, προειδοποίησε  ο Χανς Κλούγκε, επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Την περασμένη εβδομάδα, τα νέα κρούσματα της Covid-19 στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 9% για να φθάσουν λίγο πάνω από το ένα εκατομμύριο.

Από το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού πλήττεται η Ουκρανία, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Ντενίς Σμιγκάλ, μερικές ώρες αφού ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας ότι τα κρούσματα του SARS-CoV-2 ξεπέρασαν τα 10.000 μέσα σε 24 ώρες, για πρώτη φορά φέτος.

Γαλλία -εμβόλια: Η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επηρεαστεί

“Εάν χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ επιλέξουν κινεζικά ή ρωσικά εμβόλια κατά της COVID-19 που δεν έχουν ακόμα εγκριθεί, θα έβλαπταν την ευρωπαϊκή συνοχή αλλά και τη δημόσια υγεία, προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

«Έχει υποβληθεί αίτημα για έγκριση, αλλά δεν έχει ακόμα εξουσιοδότηση στην Ευρώπη και δεν έχει γίνει ακόμα κάποιο αίτημα για το κινεζικό εμβόλιο», πρόσθεσε ο Μπον.

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V έχει ήδη εγκριθεί ή είναι σε διαδικασία αξιολόγησης για την έγκρισή του σε τρεις χώρες στην ανατολική πτέρυγα της ΕΕ –Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου για πιθανή έγκρισή του, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προχωρά στην αξιολόγηση του Sputnik V και η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να προμηθεύσει 50 εκατομμύρια δόσεις από τον Ιούνιο.

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν και η Ιταλία μπλοκάρουν την εξαγωγή 250.000 δόσεων εμβολίων από την εταιρεία Astrazeneca προς την Αυστραλία κάνοντας χρήση του μηχανισμού Ελέγχου των Εξαγωγών.

Αλλάζοντας στάση “με στροφή 180 μοιρών”, η Γερμανία ανακοίνωσε στο μεταξύ, ότι επιτρέπει τη χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca στους άνω των 65 ετών.

 

www.ertnews.gr


Πηγή

Check Also

Ινδία – Το θανατηφόρο δεύτερο κύμα απειλεί τη χώρα και ολόκληρο τον κόσμο

Ο Ραούλ Γκάντι, ο ηγέτης του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Ινδία, προειδοποίησε σήμερα ότι, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *