Ροή ειδήσεων

Κορονοϊός: Η δωρεά πλάσματος για αντισώματα αποτελεσματική, μόνο όταν γίνεται νωρίς

Κορονοϊός: Η δωρεά πλάσματος για αντισώματα αποτελεσματική, μόνο όταν γίνεται νωρίς

Ανατροπή στις συζητήσεις περί χρησιμότητας του πλάσματος για τις θεραπείες ασθενών από την CoViD-19, φέρνει μια νέα καναδο-αμερικάνικη έρευνα. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γρήγορη και άμεση συλλογή πλάσματος από τους δότες δίνει καλύτερα αποτελέσματα στους νοσούντες. Πιστεύεται πως τα αντισώματα αρχίζουν να εξαφανίζονται μόλις τρεις μήνες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων των ασθενών.

Η μελέτη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ρενέ Μπαζέν του Πανεπιστημίου Λαβάλ του Κεμπέκ, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Blood (Αίμα) της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας, παρακολούθησε 15 αναρρώσαντες δότες πλάσματος. Οι δωρεές πλάσματος έγιναν σε διάστημα, 33 έως 114 ημερών μετά την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων.

Η επικεφαλής καθηγήτρια αναφέρει πως η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι οροθετικοί – όσοι παράγουν αντισώματα της CoViD-19 – σταδιακά μετατρέπονται σε οροαρνητικούς, δηλαδή μετά από ένα χρονικό διάστημα δεν ανιχνεύονται αντισώματα στο σώμα τους.

Όλοι οι δότες εμφάνισαν μείωση αντισωμάτων σχεδόν ταυτόχρονα, περίπου 88 μέρες (σχεδόν τρεις μήνες) μετά τα πρώτα συμπτώματα της CoViD-19. Μέσα σε 21 μέρες, είχαν εξαφανιστεί περίπου τα μισά από τα αρχικά τους αντισώματά.

Ενδείξεις αντισωμάτων στις πρώτες 11-12 εβδομάδες

«Τα αντισώματα εξαφανίζονται γρήγορα, συνεπώς όσοι αναρρώνουν από την CoViD-19 και θέλουν να δωρίσουν πλάσμα αίματος, δεν πρέπει να περιμένουν πολύ», ανέφερε η Μπαζέν. «Με βάση τα ευρήματά μας, ιδανικά οι γιατροί θα έπρεπε να χρησιμοποιούν πλάσμα, το οποίο έχει συλλεχθεί νωρίς μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Επίσης θα πρέπει προηγουμένως να ελέγχουν για την παρουσία των αντισωμάτων, προτού χορηγήσουν το πλάσμα σε ένα ασθενή», πρόσθεσε.

Μια εξέταση 282 δωρητών πλάσματος έδειξε ότι σχεδόν το 7% δεν είχαν ανιχνεύσιμα αντισώματα ήδη από την πρώτη δωρεά, ποσοστό που ήταν διπλάσιο για τους αναρρώσαντες που έκαναν την πρώτη δωρεά πλάσματος μετά από 11-12 εβδομάδες.

Όταν κάποιος μολύνεται με ένα ιό, το αίμα του δημιουργεί αντισώματα για να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη. Μετά την ανάρρωση, τα αντισώματα μπορεί να παραμείνουν στο πλάσμα του αίματος για μήνες ή ακόμη και για χρόνια. Η μετάγγιση αυτών των αντισωμάτων σε νέους ασθενείς μπορεί να βοηθήσει το αμυντικό σύστημα τους να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό. Πολλές κλινικές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες χώρες (και στην Ελλάδα) για να αξιολογήσουν τη χρησιμότητα της θεραπείας σε ασθενείς με CoViD-19.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Check Also

Mobile World Congress 2021: Συμμετέχουν 31 ελληνικές εταιρίες και Οργανισμοί από τον χώρο της καινοτομίας

«Επιστρέφει» φέτος δυναμικά, η Mobile World Congress (MWC) της Βαρκελώνης, μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *