Κομισιόν: Το debate των υποψηφίων για την προεδρία-Απευθείας μετάδοση στις 22:00 από την ΕΡΤ1

Οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συμμετάσχουν σήμερα σε τηλεμαχία, τη μοναδική στην οποία θα πάρουν μέρος και οι έξι υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η αναμέτρηση θα μεταδοθεί απευθείας από τις Βρυξέλλες στις 22:00 απόψε, στην ΕΡΤ1.

Στο δρόμο προς την κάλπη
Το #ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Τετάρτη 15 Μαΐου στις 22:00 στην #ΕΡΤ1#Ευρωεκλογές #Ενημέρωση
Απευθείας μετάδοση από Βρυξέλλες pic.twitter.com/owkcF4diyZ

— ΕΡΤ Α.Ε. (@ERTsocial) May 14, 2019

Ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ θεωρείται φαβορί για τη θέση αυτή, με την πολιτική ομάδα στην οποία ανήκει, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), να φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Βασικός του αντίπαλος είναι ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ).

Και οι δύο υποψήφιοι έχουν συμμετάσχει σε αρκετές προεκλογικές συζητήσεις και έχουν συγκρουστεί για θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η τρομοκρατία, η φορολογία και η κοινωνική πολιτική.

#EUelections2019: getting ready for next week’s @eudebate. Check out:
INFOCLIP on #EurovisionDebate preparation:
MEDIA PACKAGE w/ speaking order and topics:
/>MEDIA PACKAGES on the 6 lead candidates: pic.twitter.com/EcAOZjSE6K

— EP Audiovisual (@europarlAV) May 8, 2019

Σήμερα στην τηλεμαχία θα συμμετάσχει η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού, η Δανή Μαργκρέτε Βέσταγκερ, που ανήκει στην πολιτική ομάδα της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), και η Γερμανίδα Σκα Κέλερ μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.

Ο Γιαν Ζάχραντιλ εκπροσωπεί τη Συμμαχία Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, στην οποία ανήκουν το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας και το Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας.

Εξάλλου ο Ισπανός Νίκο Κιού θα εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Αριστερά.

TODAY IS THE DAY! The next @EU_Commission president is waiting for your thoughts on #ClimateEmergency, #populism, #migration, #austerity, #Brexit & more. Just tweet your question using #TellEurope and tune in at 21:00 CET as #EUElections2019 fever mounts. pic.twitter.com/pTbkE1EIaV

— Eurovision Debate (@EUDebate) May 15, 2019

Οι περισσότερες πολιτικές ομάδες προτιμούν το λεγόμενο σύστημα των Spitzenkandidaten, των επικεφαλής υποψηφίων, το οποίο υιοθετήθηκε το 2014 σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η συμμετοχή στις ευρωεκλογές.

The most reliable method recently for causing rage in the Brussels diplomatic corps has been to utter the word Spitzenkandidaten

— The Economist (@TheEconomist) February 24, 2018

Βάσει αυτού του συστήματος ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της πολιτικής ομάδας που θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να είναι και ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι ένα από τις σημαντικότερα αξιώματα της ΕΕ. Ωστόσο η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους ηγέτες των χωρών μελών που δεν έχουν καμία υποχρέωση να ακολουθήσουν το σύστημα αυτό.

Στείλτε ερωτήσεις #TellEurope#EUelections2019 #EP2019 #EurovisionDebate

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

www.ert.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*