Κλιμακώνει την ένταση ο Πούτιν -Προχωρά σε αναγνώριση των αυτονομιστών του Ντονμπάς

Κλιμακώνει την ένταση ο Πούτιν -Προχωρά σε αναγνώριση των αυτονομιστών του Ντονμπάς

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας του, δήλωσε πως επεξεργάζεται αίτημα των ρωσόφιλων της Ουκρανίας για την αυτονομία τους. Από το συμβούλιο ασφαλείας, ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα πρέπει να εξετάσει το ζήτημα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αυτονομιστών, έπειτα από ένα αίτημα που απηύθυναν οι ηγέτες

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας του, δήλωσε πως επεξεργάζεται αίτημα των ρωσόφιλων της Ουκρανίας για την αυτονομία τους.

Από το συμβούλιο ασφαλείας, ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα πρέπει να εξετάσει το ζήτημα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αυτονομιστών, έπειτα από ένα αίτημα που απηύθυναν οι ηγέτες στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε πάντως ότι πρέπει να αναγνωρισθεί η ανεξαρτησία των δύο αυτών δημοκρατιών.

Ο πρόεδρος Πούτιν είπε επίσης πως δεν έχει λάβει εγγυήσεις από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έχει διαβάσει το αίτημα της Ρωσίας και είναι έτοιμος για συζήτηση.

Στη συνέχεια, ο Βλ. Πούτιν είπε πως «οι Αρχές του Κιέβου έχουν ξεκινήσει επιθετικές κινήσεις εναντίον των ανθρώπων του Ντονμπάς και φαίνεται πως βλέπουμε την κλιμάκωση της κατάστασης για τρίτη φορά».

Λίγο νωρίτερα, ο Λαβρόφ ανακοίνωσε πως η συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, στη Γενεύη.

«Με τη δική σας έγκριση, αυτή η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα, στις 24 Φεβρουαρίου, στη Γενεύη» δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, προεδρεύοντος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε δηλώσει πως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αποδέχθηκε το αίτημα Λαβρόφ για συνάντηση, με την προϋπόθεση ότι μέχρι την ημερομηνία της συνάντησης δεν θα έχει ξεσπάσει εισβολή στην Ουκρανία.

«Αν η Ρωσία εισβάλει τις επόμενες ημέρες, θα γίνει ξεκάθαρο πως δεν μιλούσε ποτέ σοβαρά όσον αφορά στη διπλωματία», είχε ο πει ο Άντονι Μπλίνκεν την Παρασκευή.

Πούτιν: Απειλή για τη Ρωσία η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ισχυρίζεται ότι δεν προτίθενται να δεχθούν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ «αύριο», αλλά ένα τέτοιο μορατόριουμ συνιστά απλώς την υλοποίηση των σχεδίων της συμμαχίας, και όχι υποχώρηση προς τη Ρωσία.

«Γι’ αυτό το ζήτημα συζητώ με τους συναδέλφους μου. Και ο Αμερικανός συνάδελφός μου με διαβεβαίωσε ότι δεν ετοιμάζονται να δεχθούν (στο ΝΑΤΟ) την Ουκρανία ”αύριο”. Πολύ περισσότερο ότι είναι δυνατόν κάποιου είδους μορατόριουμ» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ θεωρεί, απλώς, ότι η Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμη να ενταχθεί στη συμμαχία. «Γι’ αυτόν τον λόγο η απάντησή μου ήταν απλή: αυτό δεν είναι παραχώρηση σε εμάς. Είναι απλά υλοποίηση των σχεδίων σας. Θεωρείτε ότι χρειάζεται να περιμένουμε και να προετοιμάσετε την Ουκρανία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Να λοιπόν ποιο είναι το μορατόριουμ. Όχι για εμάς, αλλά για εσάς το κάνετε αυτό το μορατόριουμ», δήλωσε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, σε περίπτωση που η Ουκρανία γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ οι απειλές κατά της Ρωσίας θα αυξηθούν. «Εάν η Ρωσία βρεθεί αντιμέτωπη με μια τέτοια απειλή, όπως η ένταξη της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική συμμαχία, οι απειλές για τη χώρα μας θα αυξηθούν», δήλωσε ο Πούτιν.

Αναγνώριση ανεξαρτησίας ζήτησαν οι ηγέτες των αυτονομιστών

Νωρίτερα, οι ηγέτες στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, ζήτησαν σήμερα από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να τις αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες. Ο πρόεδρος Πούτιν είπε πως το ζήτημα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας «πρέπει να εξεταστεί» από τη Ρωσία.

Εάν η Ρωσία προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να αποστείλει η Μόσχα στρατιωτικές δυνάμεις και στις δύο περιοχές, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για να τις προστατεύσει έναντι της Ουκρανίας.

 

Πηγή fantomas.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν