Καλιφόρνια: Εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες για τρίτη ημέρα (video)

Καλιφόρνια: Εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες για τρίτη ημέρα (video)

Μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, κοντά στο Λος Άντζελες.


Η φωτιά εκδηλώθηκε πριν από δυο ημέρες κοντά σε λίμνη και επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων και του καύσωνα που επικρατεί στην περιοχή. Χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη, έχουν εκκενωθεί οικισμοί, ενώ πολλά σπίτια και οχήματα έχουν καεί.

Έχουν κινητοποιηθεί πάνω από 1000 πυροσβέστες, με την υποστήριξη ελικοπτέρων και αεροσκαφών, για να ελέγξουν την κατάσταση.

Αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει, λόγω του κύματος καύσωνα που πλήττει την Καλιφόρνια.

Η φωτιά πήρε τρομακτικές διαστάσεις μέσα σε λίγες μόνο ώρες αφότου ξέσπασε σε πυκνό δάσος την Τετάρτη το απόγευμα, με τον καπνό και τις φλόγες να είναι ορατές από μακριά σε μια περίμετρο εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Οι φλόγες διέσχισαν κορυφογραμμές και απότομες πλαγιές, και κατέκαψαν τεράστιες εκτάσεις χαμηλής βλάστησης και δάσους, μεταξύ αυτών και περιοχές που δεν είχαν καεί από το 1968, ανέφεραν οι πυροσβέστες.

AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Η πυρκαγιά εξακολουθεί να απειλεί περισσότερα από 5.400 σπίτια, καθώς έχει τεθεί υπό έλεγχο μόνο κατά ένα 5%.

«Πρόκειται για μια μεγάλη πυρκαγιά που θα καίει για αρκετές ημέρες«, δήλωσε ο αρχηγός της αμερικανικής δασικής υπηρεσίας Ρόμπερτ Γκαρσία.

AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, δεν μπορούν να φιλοξενηθούν στα κέντρα εκκένωσης που έχουν δημιουργηθεί για αυτόν τον σκοπό, λόγω της επιδημίας COVID-19, οπότε κλήθηκαν να μείνουν στα αυτοκίνητά τους στους χώρους στάθμευσης.

Πολλές νέες πυρκαγιές ξέσπασαν την Πέμπτη. Η μεγαλύτερη ήταν κοντά στο προάστιο Azusa του Λος Άντζελες. Έκαψε περίπου 10 στρέμματα χαμηλής βλάστησης, αλλά απομακρύνθηκε από τα σπίτια. Ωστόσο, διατάχθηκαν ορισμένες εκκενώσεις.

AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Μια άλλη φωτιά ήρθε επικίνδυνα κοντά σε κάποια σπίτια στην Κορόνα, ανατολικά του Λος Άντζελες, ενώ μια πυρκαγιά στην ανατολική κομητεία του Σακραμέντο έκαψε περίπου 500 στρέμματα, προτού οι πυροσβέστες σταματήσουν την εξάπλωσή της.

Το κύμα καύσωνα αναμένεται να διαρκέσει όλο το Σαββατοκύριακο, φέρνοντας ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της Καλιφόρνιας.

Πηγή: Associated Press, EVN

Σχετική είδηση: Μεγάλη πυρκαγιά στην Καλιφόρνια-Απομακρύνθηκαν κάτοικοι

www.ert.gr

Check Also

Η Ισλανδία ίσως να είναι η κορυφή μιας βυθισμένης ηπείρου

Η Ισλανδία μπορεί να είναι η κορυφή μιας ηπείρου μεγέθους σχεδόν όσο το Τέξας, η …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *