Κακοκαιρία «Avgi»: Τι ισχύει για τηλεκπαίδευση, τηλεργασία και μεταφορές

Κακοκαιρία «Avgi»: Τι ισχύει για τηλεκπαίδευση, τηλεργασία και μεταφορές

Σε συναγερμό βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός και οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας για την επέλαση της κακοκαιρίας «Avgi», η οποία έχει ήδη ντύσει στα «λευκά» αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ αναμένονται χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα. Ειδικότερα, οι πρώτες χιονοπτώσεις έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στις ορεινές περιοχές της Εύβοιας και της Βοιωτίας, καθώς

Σε συναγερμό βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός και οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας για την επέλαση της κακοκαιρίας «Avgi», η οποία έχει ήδη ντύσει στα «λευκά» αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ αναμένονται χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα.

Ειδικότερα, οι πρώτες χιονοπτώσεις έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στις ορεινές περιοχές της Εύβοιας και της Βοιωτίας, καθώς και στα βόρεια προάστια του λεκανοπεδίου Αττικής, ενώ τα φαινόμενα αναμένεται να παραμείνουν ισχυρά μέχρι την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την πρόγνωση, έντονα φαινόμενα αναμένονται σε περιοχές –με χαμηλό υψόμετρο– της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου, καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης και σε ορεινά των νησιών του Αιγαίου. Στην Αττική, αναμένονται χιόνια, κυρίως στις ανατολικές, βόρειες και δυτικές περιοχές.

Ηδη, από το βράδυ της Δευτέρας και μέχρι το πρωί της Τετάρτης, απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέος οχήματος, μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού, από τα όρια των νομών Πιερίας και Θεσσαλονίκης έως την Αθήνα (Κόμβο Καλυφτάκη), ανεξαρτήτως χρήσης αντιολισθητικών αλυσίδων.

Επισημαίνεται επίσης πως από τη Δευτέρα στις 20:00 και μέχρι το πρωί της Τετάρτης στις 10:00, απαγορεύεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στον άξονα Αθήνα-Μάλγαρα. Από τις απαγορεύσεις εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας, φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι καθώς και οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

 

Παράλληλα, έχει απαγορευτεί προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην αριστερή λωρίδα της ΝΕΟ Αθηνών-Λαμίας, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες εγκατάστασης της οδικής σήμανσης, από τη χ/θ 18,000 έως τη χ/θ 20,000, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία και από τη χ/θ 57,000 έως τη χ/θ 55,500, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Στην Αττική, η Αστυνομία προχώρησε επίσης στη διακοπή της κυκλοφορίας οχημάτων στη Λεωφόρο Διονύσου, από το ύψος του 414 νοσοκομείου έως τη θέση Αγ. Πέτρος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Κακοκαιρία: Τι θα ισχύσει για τηλεργασία και τηλεκπαίδευση σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία
Κακοκαιρία: Τι θα ισχύσει για τηλεργασία και τηλεκπαίδευση σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία
Υπενθυμίζεται πως όλα τα Ι.Χ. οχήματα στις περιοχές που βρίσκονται στο «στόχαστρο» της κακοκαιρίας υποχρεούνται να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ.

Τηλεκπαίδευση σε Εύβοια, Βοιωτία και δήμους της Αττικής
Με εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα λειτουργήσουν την Τρίτη τα σχολεία στην Εύβοια, τη Βοιωτία αλλά και περιοχές της Αττικής, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Ειδικότερα, στην Αττική, προβλέπεται τηλεκπαίδευση για τους δήμους Μάνδρας – Ειδυλλίας, Φυλής – Αχαρνών, Κηφισιάς – Ωρωπού, Πεντέλης – Διονύσου και Παλλήνης.

«Αναστέλλεται, για αύριο, 30/1/2024, η λειτουργία σχολείων Α΄θμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης σε συγκεκριμένους δήμους της χώρας, κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καθώς και στα σχολεία, στα οποία, έχει ήδη αποφασισθεί η αναστολή λειτουργίας τους από τους οικείους Δήμους λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Παιδείας.

«Στις σχολικές μονάδες που αναστέλλεται η λειτουργία τους, προβλέπεται η εφαρμογή τηλεκπαίδευσης κατά τις πρωινές ώρες και για την Πρωτοβάθμια και για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση», προστίθεται.

Τηλεργασία και μέτρα για την προστασία των εργαζομένων
Την υποχρέωση των εργοδοτών να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και να μεριμνούν ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ιδίως όσων απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους, επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας για τις περιοχές που αναμένεται να πληγούν από την κακοκαιρία «Avgi».

Η ανακοίνωση του υπουργείου έρχεται σε συνέχεια της σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε, υπό τον συντονισμό του αρμόδιου υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με έμφαση στις περιοχές Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης, Παλλήνης, Εύβοιας και Βοιωτίας.

Οπως αναφέρει, σε περιπτώσεις όπως η τωρινή κακοκαιρία, εφαρμόζονται παγίως μέτρα που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν παροχή προστατευτικού εξοπλισμού καθώς και διακοπή εργασιών όπου απαιτείται.

Παράλληλα, απευθύνει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε όσες περιπτώσεις «είναι οργανωτικά εφικτή η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας».

Αναλυτικά τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ:

Οταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.

Εφόσον επιχειρήσεις απασχολούν εργαζόμενους σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς).

Στην περίπτωση τεχνικών και οικοδομικών έργων, καθώς και των εργασιών στα λιμάνια, οι εργασίες διακόπτονται, όταν παρεμποδίζονται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες και επαναλαμβάνονται, μετά την αποκατάσταση ασφαλών συνθηκών εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η εγκατάσταση ή χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους, ενώ πρέπει να επιθεωρούνται και να επανελέγχονται από τον επιβλέποντα μηχανικό ως προς την αντοχή, τη σταθερότητα και τα μέτρα ασφάλειας-αντιστηρίξεις, εκσκαφές, βοηθητικές κατασκευές (ικριώματα κ.λπ.), κατά τη διάρκεια τυχόν θεομηνίας και πριν από την επανάληψη των εργασιών.

Πηγή

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos