Κίνα: «Έξυπνα» γυαλιά εντοπίζουν κρούσματα Covid-2019

Κίνα: «Έξυπνα» γυαλιά εντοπίζουν κρούσματα Covid-2019

Η Κίνα χρησιμοποιεί «έξυπνα» γυαλιά που μπορούν να πάρουν τη θερμοκρασία οποιουδήποτε σε ακτίνα ενός μέτρου. Οι αστυνομικοί στο Hongyuan Park, μέρος ενός υγροτόπου στην ανατολική Hangzhou στην Κίνα, που αναμένεται να ξανανοίξει σύντομα, είναι εξοπλισμένοι με «έξυπνα» γυαλιά που μπορούν να εντοπίσουν άτομα με πυρετό, ένα από τα κύρια συμπτώματα του νέου κορονοϊού.

Τα γυαλιά αυτά ζυγίζουν 100 γραμμάρια και χρησιμοποιούν μια θερμική κάμερα απεικόνισης για τη μέτρηση της θερμοκρασίας κάποιου από απόσταση έως και ενός μέτρου. Όταν εντοπίσουν κάποιον με πυρετό, στέλνουν μια αυτόματη ειδοποίηση στις Αρχές και δημιουργούν ένα ψηφιακό αρχείο.

Τα γυαλιά τα ανέπτυξε το κινεζικό startup Rokid που ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη και το οποίο ισχυρίζεται ότι κάθε ζευγάρι γυαλιών μπορεί να ελέγξει τη θερμοκρασία αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων σε μόλις δύο λεπτά.

Το κινεζικό startup έχει ήδη εξοπλίσει με «έξυπνα» γυαλιά την τοπική αστυνομία και την Τροχαία των κοντινών πόλεων Huzhou και Quzhou. Αξίζει να σημειωθεί πως τα γυαλιά αυτά είναι συμβατά με προγράμματα αναγνώρισης προσώπου.

Σήμερα, τα συστήματα θερμικής απεικόνισης χρησιμοποιούνται και για τον εντοπισμό του COVID-19 σε νοσοκομεία και αεροδρόμια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η τεχνολογία αυτή είναι πάντα αποτελεσματική, καθώς οι συσκευές αυτές μετρούν τη θερμοκρασία του δέρματος, η οποία δεν είναι πάντα η ίδια με τη θερμοκρασία του σώματος, που είναι και το βασικό σημάδι του πυρετού. Το πιο σημαντικό, όμως είναι ότι δεν μπορούν να ανιχνεύσουν κάποιον που έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό αλλά δεν έχει ακόμη συμπτώματα.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Science, οκτώ επιβάτες που πέταξαν πρόσφατα από την Ιταλία προς τη Σαγκάη, βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19 αφού είχαν περάσει από τις θερμικές κάμερες του αεροδρομίου.

«Τελικά, τα μέτρα που αποσκοπούν στην ανίχνευση των λοιμώξεων στους ταξιδιώτες θα καθυστερήσουν μόνο μια τοπική επιδημία αλλά δεν θα την εμποδίσουν», δήλωσε στο περιοδικό ο Ben Cowling, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

ΠΗΓΗ: TheNextWeb

 

 

 

www.ert.gr

Check Also

Η Ισλανδία ίσως να είναι η κορυφή μιας βυθισμένης ηπείρου

Η Ισλανδία μπορεί να είναι η κορυφή μιας ηπείρου μεγέθους σχεδόν όσο το Τέξας, η …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *