Ροή ειδήσεων

Κάτω και από τα $35 το πετρέλαιο μετά το διάγγελμα Τραμπ

Βαθαίνουν οι απώλειες στο πετρέλαιο μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι απαγορεύονται από αύριο Παρασκευή και για τις επόμενες 30 ημέρες όλες οι πτήσεις από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ με μοναδική εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο. Το διάγγελμα Τραμπ ήρθε μετά την κήρυξη πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η απειλή ότι η αγορά θα γεμίσει από προμήθειες πετρελαίου σε χαμηλές τιμές εντείνει τις ανησυχίες μετά και τη δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την παραγωγή του πετρελαίου σε ιστορικά υψηλά, ερχόμενη σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία.
Το αργό διεθνούς προέλευσης τύπου μπρεντ υποχωρεί κατά 1,34 δολ. ή 3,74% στα 34,45 δολ/βαρέλι.
Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 1,33 δολ. ή 4,03% στα 31,65 δολ/βαρέλι.

Στο μεταξύ, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ακολούθησαν τη Σαουδική Αραβία, ανακοινώνοντας σχέδια για αύξηση της παραγωγής μετά το ναυάγιο των συνομιλιών μεταξύ ΟΠΕΚ, Ρωσίας και άλλων παραγωγών (ΟΠΕΚ+), να συγκρατήσουν τις προμήθειες για να στηρίξουν τις τιμές.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου των ΗΑΕ, η ADNOC, ανέφερε ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις πωλήσεις αργού σε πάνω από 4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και να επιταχύνει την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας κατά 25% στα 5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η κίνηση αυτή έρχεται την ώρα που το ξέσπασμα του κορωνοϊού εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο με ταχείς ρυθμούς, ωθώντας τις χώρες από την Ιταλία μέχρι το Ιράν να λάβουν ακόμα πιο δραστικά μέτρα όπως καραντίνα, ώστε να ελέγξουν την εξάπλωση.

«Χωρίς τον ΟΠΕΚ+, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου έχασε τη ρυθμιστική αρχή που υπήρχε και τώρα μόνο οι μηχανισμοί της αγοράς μπορούν να υπαγορεύσουν την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης», αναφέρει ο Espen Erlingsen, της Rystad Energy, η οποία εκτιμά ότι το πετρέλαιο θα πρέπει να πέσει στα 20 δολάρια ώστε να επιτευχθεί ισορροπία.

Check Also

Ισπανία: Απονομή χάριτος στους φυλακισμένους ηγέτες της Καταλονίας

Μετά την αποτυχημένη απόπειρας ανεξαρτησίας της Καταλονίας το 2017 και τη φυλάκιση εννέα Καταλανών ηγετών, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *