Κάθριν Σάλιβαν: Η πρώτη Αμερικανίδα που περπάτησε στο διάστημα έφτασε στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών

Κάθριν Σάλιβαν: Η πρώτη Αμερικανίδα που περπάτησε στο διάστημα έφτασε στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών

Η αστροναύτης Κάθριν Σάλιβαν είναι η πρώτη Αμερικανίδα που έχει περπατήσει στο διάστημα και η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που έφθασε με βαθυσκάφος στο βαθύτερο σημείο του ωκεανού.

Η 68χρονη Σάλιβαν εντάχθηκε στη NASA το 1978 και στις 11 Οκτωβρίου του 1984 περπάτησε στο διάστημα κατά τη διάρκεια μιας αποστολής με το διαστημικό λεωφορείο Challenger. Αργότερα έφυγε από τη Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία και ανέλαβε επικεφαλής της Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

Στις 8 Ιουνίου 2020, η Σάλιβαν που είναι και ωκεανογράφος, έγινε η πρώτη γυναίκα που έφτασε στην Άβυσσο Τσάλεντζερ, στα 10.915 μέτρα, στο δυτικό Ειρηνικό, στη νότια απόληξη της Τάφρου των Μαριαννών (Mariana Trench).

Η Σάλιβαν ταξίδεψε με το βαθυσκάφος «Limiting Factor» και τον εξερευνητή Βίκτορ Βέσκοβο, οποίος χρηματοδότησε την αποστολή αυτή. Οι δυο τους παρέμειναν περίπου 1,5 ώρα στην Άβυσσο και αφού κατέγραψαν εικόνες από το βαθυσκάφος, ξεκίνησαν την ανάδυσή τους, η οποία διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες. Όταν επέστρεψαν στο πλοίο της αποστολής, επικοινώνησαν με τους αστροναύτες που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

«Για ένα «υβρίδιο» ωκεανογράφου και αστροναύτη, αυτή ήταν μια ξεχωριστή μέρα. Μια ευκαιρία που παρουσιάζεται μια φορά στη ζωή, να έχω δει το σεληνιακό τοπίο στην Άβυσσο Τσάλεντζερ και μετά να ανταλλάσσω απόψεις με τους συναδέλφους μου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», δήλωσε η Σάλιβαν.

Tην Άβυσσο Τσάλεντζερ (Challenger Deep) την ανακάλυψε το βρετανικό πλοίο H.M.S. Challenger στη διάρκεια πολυετούς αποστολής (1872-1876). Έκτοτε, πολλές αποστολές έχουν προσπαθήσει να μετρήσουν το ακριβές βάθος της, ενώ μόνο οκτώ άτομα έχουν φτάσει στον πυθμένα της Αβύσσου, συμπεριλαμβανομένων των Βέσκοβο, Σάλιβαν και του σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον που ταξίδεψε εκεί το 2012.

ΠΗΓΗ: Sciencesetavenir

 

 

www.ert.gr

Check Also

Ενδοοικογενειακή μετάδοση SARS-CoV-2 από παιδιά και εφήβους

Σε πρόσφατη μελέτη με τίτλο «Ενδοοικογενειακή μετάδοση SARS-CoV-2 από παιδιά και εφήβους», που δημοσιεύεται στο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *