Ι. Βλαχάβας στο Πρώτο : Δεν υπάρχουν έξυπνες μηχανές. Υπάρχουν έξυπνοι προγραμματιστές (audio)

Ι. Βλαχάβας στο Πρώτο : Δεν υπάρχουν έξυπνες μηχανές. Υπάρχουν έξυπνοι προγραμματιστές (audio)

Σε αργία έθεσε η Google τον Μηχανικό εταιρίας που μίλησε για συνείδηση και αισθήματα ανθρωποειδούς, αποδίδοντας ανθρώπινες ιδιότητες στην τεχνητή νοημοσύνη. Καλά έκανε και τον απέλυσε, σχολίασε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “Μένουμε Πρώτο” και την Έλενα Καραγιάννη, ο Ιωάννης Βλαχάβας, Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, γιατί δεν μπορούμε

Σε αργία έθεσε η Google τον Μηχανικό εταιρίας που μίλησε για συνείδηση και αισθήματα ανθρωποειδούς, αποδίδοντας ανθρώπινες ιδιότητες στην τεχνητή νοημοσύνη.

Καλά έκανε και τον απέλυσε, σχολίασε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “Μένουμε Πρώτο” και την Έλενα Καραγιάννη, ο Ιωάννης Βλαχάβας, Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για ενσυνείδηση, αυτογνωσία ή έκφραση προσωπικών συναισθημάτων. Ο,τι έκανε το έκανε από προσωπική προβολή ή παραλογισμό, τόνισε.
Όπως εξήγησε, τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα τροφοδοτούνται με κείμενα, συνθέτουν και μπορούν να βγάλουν απαντήσεις. Δεν υπάρχουν έξυπνες μηχανές. Υπάρχουν έξυπνοι προγραμματιστές. Οι άνθρωποι κάνουν προγράμματα και τα μηχανήματα βγάζουν γνώσεις από τις πληροφορίες που τους δίνουμε εμείς. Δεν πρόκειται με τίποτα να συγκριθούν με την ανθρώπινη ευφυία. Για να αποκτήσει μια μηχανή συνείδηση θα πρέπει πρώτα να ορίσουμε εμείς την συνείδηση, να την γράψουμε με κανόνες. Αν καταφέρει ο άνθρωπος να μαθηματικοποιήσει την συνείδηση, τότε μπορούμε να την περάσουμε σε ένα υπολογιστικό σύστημα. Δεν υπάρχει ανάγκη να φτιαχτούν τόσο νοήμονα ομοιώματα του ανθρώπου.
Υπάρχουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που γίνονται και πρέπει να γίνονται για να απαλλάξουν τους ανθρώπους απο τις βαρετές, μονότονες, απάνθρωπες δουλειές, όπως το να συναρμολογούν ένα εξάρτημα.

www.ertnews.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν