Ιταλία: Στο +4.8% ο ετήσιος πληθωρισμός, ρεκόρ 26ετίας

Ιταλία: Στο +4.8% ο ετήσιος πληθωρισμός, ρεκόρ 26ετίας

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ιταλικής Στατιστικής Υπηρεσίας ISTAT, τον Ιανουάριο του 2022 ο εθνικός δείκτης τιμών στην κατανάλωση κατέγραψε αύξηση 1,6% σε μηνιαία βάση και 4,8% σε ετήσια βάση (από + 3,9% τον Δεκέμβριο 2021). Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 26 ετών. 

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ιταλικής Στατιστικής Υπηρεσίας ISTAT, τον Ιανουάριο του 2022 ο εθνικός δείκτης τιμών στην κατανάλωση κατέγραψε αύξηση 1,6% σε μηνιαία βάση και 4,8% σε ετήσια βάση (από + 3,9% τον Δεκέμβριο 2021). Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 26 ετών. 

Αξιοσημείωτο στοιχείο που συμβάλλει σημαντικά στην επιτάχυνση του πληθωρισμού είναι κυρίως οι τιμές των ενεργειακών αγαθών (+ 38,6%), ιδίως εκείνων της ρυθμιζόμενης συνιστώσας (+ 93,5%), και σε μικρότερο βαθμό οι τιμές των μη ελεγχόμενων ενεργειακών αγαθών (+ 23,1%), των επεξεργασμένων (+ 2,4%) και μη τροφίμων (+ 5,4%). 

Ο «βασικός πληθωρισμός», χωρίς ενέργεια και φρέσκα τρόφιμα, παραμένει σταθερός στο + 1,5% και η αύξηση του γενικού δείκτη οφείλεται κυρίως στις τιμές των ρυθμιζόμενων ενεργειακών αγαθών (+ 42,9%). Σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξάνονται αισθητά (+ 7,1%).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΠηγήΠηγή fantomas.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν