Ιταλία: Παγιδεύτηκε η αρκούδα που σκότωσε νεαρό δρομέα – Διαμάχη για τη απόφαση θανάτωσής της

Ιταλία: Παγιδεύτηκε η αρκούδα που σκότωσε νεαρό δρομέα – Διαμάχη για τη απόφαση θανάτωσής της

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής Τη νύχτα της Δευτέρας 17/04 παγιδεύτηκε η αρκούδα Jj4, η οποία στις 5 Απριλίου επιτέθηκε και σκότωσε τον 23χρονο δρομέα Αντρέα Πάπι που έτρεχε σε μονοπάτι στα δάση της περιφέρειας Τρεντίνο. Η αρκούδα αιχμαλωτίστηκε λίγα χιλιόμετρα από το σημείο της επίθεσης, και μαζί της βρέθηκαν και

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Τη νύχτα της Δευτέρας 17/04 παγιδεύτηκε η αρκούδα Jj4, η οποία στις 5 Απριλίου επιτέθηκε και σκότωσε τον 23χρονο δρομέα Αντρέα Πάπι που έτρεχε σε μονοπάτι στα δάση της περιφέρειας Τρεντίνο. Η αρκούδα αιχμαλωτίστηκε λίγα χιλιόμετρα από το σημείο της επίθεσης, και μαζί της βρέθηκαν και τα τρία κουτάβια της, ηλικίας περίπου ενάμιση έτους και βάρους μεταξύ 35 και 45 κιλών έκαστο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της περιφέρειας Τρεντίνο, Μαουρίτσιο Φουγκάτι, η αρκούδα είναι επικίνδυνη, εφόσον έδειξε επιθετικές τάσεις, καταστρέφοντας πινακίδες. Ο ίδιος δήλωσε πως “θα προτιμούσαμε να την είχαμε σκοτώσει επί τόπου”, όμως το Περιφερειακό Διοικητικό Δικαστήριο (TAR στα Ιταλικά) του Τρέντο ενέκρινε την ακινητοποίηση της αρκούδας αλλά παράλληλα αναβάλλοντας την θανάτωση του ζώου, κατόπιν προσφυγής φιλοζωικών οργανώσεων “εν αναμονή της κατάθεσης των πλήρων εγγράφων από την επαρχία και διευκρινίζουν τις λεπτομέρειες της επίθεσης στον Αντρέα Πάπι”, όπως προσθέτει η La Repubblica.

Όμως, με το ‘πράσινο φως’ του ISPRA (Ανώτατο Ινστιτούτο Προστασίας και Έρευνας του Περιβάλλοντος), το οποίο και αναμένεται σύντομα, η θανάτωση του ζώου ενδέχεται να πραγματοποιηθεί εντός ημερών, κάτι που ζητείται από τους δημάρχους των κοιλάδων της ευρύτερης ορεινής περιοχής – στην οποία φιλοξενούνται περισσότερες από 120 αρκούδες – διαφορετικά απειλούν με μαζική παραίτηση.

Βέβαια, όπως τονίζει ο Ιταλικός Τύπος, υπάρχει και ένα ‘σχέδιο Β’ στην θανάτωση της Jj4: τη μεταφορά της  σε ένα καταφύγιο ζώων σε άλλη περιφέρεια, αρκεί η εν λόγω επιχείρηση να μην συνεπάγεται “δαπάνες εις βάρος της επαρχίας του Τρέντο ή του κράτους”. Κάτι το οποίο εκκρεμεί και για περίπου άλλες 70 αρκούδες στο Τρεντίνο που αναμένεται να μεταφερθούν αλλού.

Όπως είπε ο πρόεδρος της περιφέρειας Τρεντίνο, το πρόβλημα Jj4 δεν υφίσταται πλέον. Όμως τώρα αναμένεται οι Αρχές να επικεντρωθούν στον εντοπισμό και ακινητοποίηση των αρκούδων MJ5 και M64, οι οποίες ευθύνονται για επίθεση σε άνθρωπο στις αρχές Μαρτίου και σε υλικές ζημιές και επιθέσεις κατά οικόσιτων ζώων, αντίστοιχα.

www.ertnews.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν