Ισραηλινοί επιστήμονες παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από φυτά

Ισραηλινοί επιστήμονες παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από φυτά

Ισραηλινοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ κατάφεραν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από φυτά.

Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε μικροσκοπικά φύκια στα οποία φύτεψε ένα ένζυμο και παρατήρησε ότι παράγουν υδρογόνο, μια πηγή ενέργειας που χρησιμοποιείται ήδη για να τροφοδοτήσει οχήματα. Η νέα μελέτη δείχνει ότι τα φυτά διαθέτουν ικανότητες παραγωγής ηλεκτρισμού ιδιαίτερα αποτελεσματικές, που βασίζονται στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

«Για να συνδέσουμε μια συσκευή με το ηλεκτρικό ρεύμα, αρκεί να συνδέσουμε το φις στην υποδοχή. Στην περίπτωση ενός φυτού, δεν ξέραμε πού να συνδέσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ίφταχ Γιάκομπι, διευθυντής του εργαστηρίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Σχολή Επιστημών της ζωής του Πανεπιστημίου του Τελ-Αβίβ.

«Από τη στιγμή που βρήκαμε πώς να χρησιμοποιούμε τα φυτά για να παράγουμε ενέργεια, είχαμε πολλές επιλογές», δήλωσε ο Γιάκομπι.

Τα ευρήματα της μελέτης, στην οποία συνεργάστηκε και ο καθηγητής Κέβιν Ρέντινγκ του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Energy & Environmental Science.

Ο 42χρονος Γιάκομπι δηλώνει πεπεισμένος ότι θα μπορούσε να είναι «μια νέα εποχή στη γεωργία η οποία, αφού βοήθησε να τραφούν οι άνθρωποι επί χιλιετίες, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας».

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να σκεφθούμε να κάνουμε χάρη στα αποτελέσματα της έρευνάς μας», δήλωσε ο καθηγητής, όπως «η μείωση της ρύπανσης στον τομέα των μεταφορών και της βαριάς βιομηχανίας». Ωστόσο, για να συμβεί αυτό θα χρειαστούν ακόμη 10 με 20 χρόνια.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να σκεφτούμε να κάνουμε χάρη στα αποτελέσματα της έρευνάς μας. Το μέλλον θα μας πει τι θα προκύψει», πρόσθεσε ο Γιάκομπι.

ΠΗΓΗ: AFP

 

www.ert.gr

Check Also

Ενδοοικογενειακή μετάδοση SARS-CoV-2 από παιδιά και εφήβους

Σε πρόσφατη μελέτη με τίτλο «Ενδοοικογενειακή μετάδοση SARS-CoV-2 από παιδιά και εφήβους», που δημοσιεύεται στο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *