Ισραήλ: Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα αντικουνουπικό που διώχνει το 99% των κουνουπιών

Ισραήλ: Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα αντικουνουπικό που διώχνει το 99% των κουνουπιών

Επιστήμονες του Εβραϊκού Πανεπιστημίου στο Ισραήλ ανέπτυξαν ένα νέο αντικουνουπικό που κρατά τα κουνούπια μακριά. Η φόρμουλα που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές για την παρασκευή του αντικουνουπικού αποτελείται από έναν συνδυασμό δύο φυσικών συστατικών: της ινδόλης, μιας αρωματικής ουσίας που βρίσκεται στα λουλούδια, και ενός πολυμερούς που ονομάζεται κυτταρίνη. «Πρόκειται για μια μηχανική προστασία από τα

mosquitoe-g9cc004069_1280

Επιστήμονες του Εβραϊκού Πανεπιστημίου στο Ισραήλ ανέπτυξαν ένα νέο αντικουνουπικό που κρατά τα κουνούπια μακριά. Η φόρμουλα που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές για την παρασκευή του αντικουνουπικού αποτελείται από έναν συνδυασμό δύο φυσικών συστατικών: της ινδόλης, μιας αρωματικής ουσίας που βρίσκεται στα λουλούδια, και ενός πολυμερούς που ονομάζεται κυτταρίνη.

«Πρόκειται για μια μηχανική προστασία από τα κουνούπια. Αυτό το πολυμερές κυτταρίνης λειτουργεί ως χημικό καμουφλάζ», εξήγησε ο δρ Τζόναθαν Μπόμποτ, επικεφαλής ερευνητής στη Σχολή Γεωργίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος του Εβραϊκού Πανεπιστημίου.

«Κρύβει τη μυρωδιά του ανθρώπινου δέρματος που προσελκύει τα κουνούπια και στη συνέχεια απελευθερώνει το απωθητικό πολύ αργά. Έτσι, παρατείνει τη διάρκεια της προστασίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μπόμποτ, τα τυπικά εντομοαπωθητικά που εφαρμόζονται στο δέρμα λειτουργούν εμποδίζοντας τα κουνούπια να τσιμπήσουν το άτομο. Το απωθητικό της επιστημονικής ομάδας δρα εμποδίζοντας το κουνούπι να το πλησιάσει. Ουσιαστικά το νέο αντικουνουπικό λειτουργεί ως καμουφλάζ, αποκρύπτοντας από τα κουνούπια το ανθρώπινο δέρμα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «PNAS Nexus» τον Απρίλιο, όταν οι ερευνητές εφάρμοσαν μια λεπτή στρώση νανοκρυστάλλων κυτταρίνης, παρατήρησαν ότι απώθησε τα κουνούπια κατά 80%. Η συνδυασμένη επίδραση των νανοκρυστάλλων κυτταρίνης με την ινδόλη βρέθηκε να μειώνει την ωοτοκία μετά την έκθεση κατά 99,4%.

«Ο συνδυασμός αυτού του πολυμερούς και του απωθητικού μας είναι το τέλειο σύστημα προσωπικής προστασίας που μπορείτε να φανταστείτε, με μεγάλης εμβέλειας δράση και μεγάλη διάρκεια», δήλωσε ο Μπόμποτ.

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει να κυκλοφορήσει το προϊόν της στην αγορά το επόμενο έτος.

ΠΗΓΗ: Euronews

www.ertnews.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos