Ιρλανδός πρωθυπουργός: Να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Ιρλανδός πρωθυπουργός: Να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Οι Παλαιστίνιοι «έχουν ανάγκη να σταματήσουν να πέφτουν βόμβες»: Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ ζήτησε χθες Κυριακή να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας από την Ουάσιγκτον, όπου τίμησε μαζί με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την εορτή του Αγίου Πατρικίου. «Οι κάτοικοι της Γάζας χρειάζονται απελπιστικά τροφή, φάρμακα και ασφαλές καταφύγιο»,

Οι Παλαιστίνιοι «έχουν ανάγκη να σταματήσουν να πέφτουν βόμβες»: Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ ζήτησε χθες Κυριακή να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας από την Ουάσιγκτον, όπου τίμησε μαζί με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την εορτή του Αγίου Πατρικίου.

«Οι κάτοικοι της Γάζας χρειάζονται απελπιστικά τροφή, φάρμακα και ασφαλές καταφύγιο», είπε ο κ. Βαράντκαρ. «Πάνω απ’ όλα, χρειάζονται να σταματήσουν να πέφτουν βόμβες».

«Οι κάτοικοι της Γάζας χρειάζονται απελπιστικά τροφή, φάρμακα και ασφαλές καταφύγιο», είπε ο κ. Βαράντκαρ

Ο Λίο Βαράντκαρ είναι ανάμεσα στους ευρωπαίους ηγέτες που επικρίνουν πιο έντονα τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο έδαφός του την 7η Οκτωβρίου.

Κάλεσε να κηρυχθεί άμεσα μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ζητεί προσωρινή παύση των επιχειρήσεων για έξι εβδομάδες. Εξάλλου, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στέλνουν όπλα στο Ισραήλ.

Πέντε μήνες και πλέον μετά το ξέσπασμα του πολέμου, ο απολογισμός των θυμάτων στον παλαιστινιακό θύλακο, που απειλείται από λιμό, δεν σταματά να γίνεται βαρύτερος, έχει φθάσει τους 31.645 νεκρούς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

«Ο ιρλανδικός λαός είναι βαθιά αναστατωμένος για την καταστροφή που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας στη Γάζα», είπε ο Λίο Βαράντκαρ.

«Βλέπουμε την ιστορία μας στα δικά τους μάτια: την ιστορία του εκτοπισμού, των στερήσεων, της άρνησης της εθνικής ταυτότητας (…), της εξαναγκαστικής μετανάστευσης, των διακρίσεων — και τώρα της πείνας», απαρίθμησε, αναφερόμενος στα χρόνια της βρετανικής κατοχής.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός εξήρε τις προσπάθειες των ΗΠΑ για «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» και «διαρκή ειρήνη».

Ο αμερικανός πρόεδρος και ο ιρλανδός πρωθυπουργός συμφωνούν πως είναι «απόλυτη ανάγκη να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός (…) προκειμένου να επιστρέψουν οι ισραηλινοί όμηροι στα σπίτια τους και να προχωρήσουμε προς τη λύση των δύο κρατών», σημείωσε ο κ. Μπάιντεν.

Αφού ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διατράνωσε για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητά του να διατάξει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στο νότιο άκρο του θυλάκου, όπου έχουν καταφύγει κάπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, οι ΗΠΑ αξίωσαν «σαφές και εφαρμόσιμο σχέδιο» για την προστασία των αμάχων, ενώ ο ιρλανδός πρωθυπουργός Βαράντκαρ παρότρυνε το Ισραήλ να ακυρώσει το σχέδιο αυτό.

Περίπου το 10% των Αμερικανών έχει ιρλανδικές ρίζες και η εμβληματική εορτή του Αγίου Πατρικίου (17η Μαρτίου) τιμάται με μεγάλο ζήλο σε κάποιες αμερικανικές πόλεις.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ertnews.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos