Ροή ειδήσεων

Θλίψη στην Κομισιόν για τον θάνατο του ερευνητή Θ. Παπάζογλου-Η ανάρτηση της Φον Ντερ Λάιεν

Θλίψη στην Κομισιόν για τον θάνατο του ερευνητή Θ. Παπάζογλου-Η ανάρτηση της Φον Ντερ Λάιεν

Την απώλεια του Έλληνα επιστήμονα και μέλους του Συμβουλίου Έρευνας, Θοδωρή Παπάζογλου, ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από μάχη με τον Covid19 σε νοσοκομείο των Βρυξελλών, ανακοίνωσε, με ανάρτησή της στο twitter η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Με εξαιρετική θλίψη ανακοινώνω τον θάνατο, χθες βράδυ, ενός αφοσιωμένου μέλους της Κομισιόν, που αρρώστησε τον κορονοϊό» τονίζει στην ανάρτησή της.

Η πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του, και προσθέτει ότι οι σκέψεις της είναι με τους συναδέλφους του από το ERCEA και την Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας.

Ο Θοδωρής Παπάζογλου, είχε λάβει το πτυχίο του από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης (1985) και το διδακτορικό του ήταν στη βιοϊατρική μηχανική από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (1990).

Εργάστηκε πρώτα ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ιατρικό κέντρο Cedars Sinai του Λος Άντζελες και στη συνέχεια υπήρξε ένα από τα βασικά μέλη της πρώτης γενιάς ερευνητών του ΙΤΕ, το οποίο υπηρέτησε από το 1992 έως το 2003 διεξάγοντας έρευνα πάνω στις εφαρμογές των λέιζερ και της οπτικής στην ιατρική. Παράλληλα δίδασκε στο Τμήμα Φυσικής του ΠΚ.

Το 2001 ξεκίνησε τη συνεργασία του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως επιστημονικός επίτροπος σε ερευνητικά έργα, αρχικά με απόσπαση από το ΙΤΕ στο πρόγραμμα Marie Curie και στην συνέχεια οριστικά.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με την οικογένειά του. Ήταν ένας πυλώνας του ERCEA που ήταν εκεί από την αρχή. Είναι μια τεράστια απώλεια για εμάς» τονίζει σε ανάρτησή της στο twitter η Ευρωπαία επίτροπος Mariya Gabriel.

Από το 2006 ασχολήθηκε με την προετοιμασία της συγκρότησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council, ERC) ως στενός συνεργάτης του πρώτου προέδρου του ERC, Φώτη Καφάτου. Από τις αρχές του 2009, εργάζονταν στην ERC Executive Agency (ERCEA) ενώ από τα τέλη του 2010 είχε προαχθεί στη θέση του επικεφαλής του Unit Α.1 για την υποστήριξη του Επιστημονικού Συμβουλίου του ERC.

«Για είκοσι και πλέον χρόνια ο Θοδωρής υπηρέτησε με όλες του τις δυνάμεις και τη θετική του ενέργεια το όραμα της οικοδόμησης του ενιαίου χώρου της Ευρωπαϊκής Έρευνας, εκπροσωπώντας επάξια τη χώρα μας.

Παράλληλα διατηρούσε πάντα στενούς δεσμούς με την πατρίδα και ιδιαίτερα με την Κρήτη, κρατώντας ανοιχτούς διαύλους ουσιαστικής ενημέρωσης της ερευνητικής μας κοινότητας για τις πολιτικές, τις δράσεις και τα προγράμματα χρηματοδότησης.

«Για όλη τη επιστημονική κοινότητα και ιδιαίτερα για το ακαδημαϊκό και ερευνητικό οικοσύστημα της Κρήτης ο χαμός του Θοδωρή αποτελεί μια τεράστια απώλεια» τονίζει το  Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας  Κρήτης, το οποίο απέστειλε συλλυπητήρια ανακοίνωση.

«Συλλυπούμαστε θερμά την οικογένεια και τους φίλους του, με θλίψη διότι έφυγε πρόωρα ένας σημαντικός άνθρωπος που είχε πολλά ακόμα να προσφέρει», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή:ΕΡΤ

 

www.ert.gr

Check Also

Mobile World Congress 2021: Συμμετέχουν 31 ελληνικές εταιρίες και Οργανισμοί από τον χώρο της καινοτομίας

«Επιστρέφει» φέτος δυναμικά, η Mobile World Congress (MWC) της Βαρκελώνης, μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *