Η NASA καθυστερεί και πάλι την εκτόξευση του νέου rover για τον Άρη

Η NASA καθυστερεί και πάλι την εκτόξευση του νέου rover για τον Άρη

Η εκτόξευση του rover της NASA, με το όνομα Perseverance, της αποστολής Mars 2020 που αναζητά σημάδια ζωής στον πλανήτη Άρη, θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουλίου, οκτώ ημέρες αργότερα από την ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί.

Αρχικά, το Perseverance θα εκτοξευόταν μεταξύ 17 Ιουλίου και 11 Αυγούστου. Όμως, η NASA ανακοίνωσε χθες, πως επεκτείνει αυτή την περίοδο, τουλάχιστον έως τις 15 Αυγούστου. Ο αμερικανικός οργανισμός είχε ανακοινώσει αρχικά πως η εκτόξευση θα γινόταν στις 20 Ιουλίου και μετά στις 22 Ιουλίου, λόγω των προβλημάτων που υπήρξαν στο επίγειο εξοπλισμό.

Η τωρινή καθυστέρηση προέκυψε με τον πύραυλο Atlas V, ο οποίος κατασκευάζεται από τη United Launch Alliance. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο δοκιμαστικό που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουνίου, υπήρξαν προβλήματα σε κάποιους αισθητήρες που έλεγχαν τα επίπεδα υγρού προωθητικού οξυγόνου και οι οποίοι επέστρεψαν λάθος στοιχεία, οπότε η ULA ζήτησε περισσότερο χρόνο για την διόρθωση τους.

Εάν η εκτόξευση τελικά πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουλίου, το Perseverance θα προσγειωθεί στον κρατήρα Jezero του Άρη, στις 18 Φεβρουαρίου 2021. Το εξάτροχο ρομπότ θα αναζητήσει σημάδια ζωής στον κρατήρα Jezero πλάτους 28 μιλίων, στο οποίο, δισεκατομμύρια χρόνια πριν, υπήρχε μια λίμνη και ένα δέλτα ποταμού.

Το rover θα συλλέξει και θα αποθηκεύσει αρκετές δεκάδες δείγματα, τα οποία θα επιστραφούν στη Γη, ίσως από το 2031, στο πλαίσιο συνεργασίας της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Το rover θα χρησιμοποιήσει αρκετές νέες τεχνολογίες εξερεύνησης, συμπεριλαμβανομένων εργαλείων που παράγουν οξυγόνο από τη λεπτή και γεμάτη με διοξείδιο του άνθρακα ατμόσφαιρα του Άρη, καθώς και ένα μικρό ελικόπτερο που ονομάζεται Ingenuity.

Οι αποστολές στον Άρη έχουν μειώσει το παράθυρο εκτόξευσης επειδή η Γη και ο Κόκκινος Πλανήτης ευθυγραμμίζονται σωστά για διαπλανητικά ταξίδια, μόνο μία φορά κάθε 26 μήνες. Εάν η αποστολή ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν μπορέσει να φύγει μέχρι τις 15 Αυγούστου, θα πρέπει να περιμένει μέχρι το φθινόπωρο του 2022.

ΠΗΓΗ: Space

 

 

 

 

www.ert.gr

Check Also

Ενδοοικογενειακή μετάδοση SARS-CoV-2 από παιδιά και εφήβους

Σε πρόσφατη μελέτη με τίτλο «Ενδοοικογενειακή μετάδοση SARS-CoV-2 από παιδιά και εφήβους», που δημοσιεύεται στο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *