Ροή ειδήσεων

Η NASA επιστρέφει στον πλανήτη Άρη ένα κομμάτι μετεωρίτη

Η NASA επιστρέφει στον πλανήτη Άρη ένα κομμάτι μετεωρίτη

Ένα μικρό κομμάτι του Άρη θα επιστρέψει σύντομα στο σπίτι του, με τη νέα αποστολή της NASA, Mars 2020 την ερχόμενη Πέμπτη. Το κομμάτι ενός μετεωρίτη που ονομάζεται Sayh al Uhaymir 008 (SaU008), μέχρι σήμερα φυλασσόταν στη συλλογή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τη NASA, η αποστολή Mars 2020 θα επικεντρωθεί στην έρευνα για αποδείξεις ζωής στον Άρη, συγκεντρώνοντας δείγματα βράχων και ρεγόλιθων.

«Αυτός ο μετεωρίτης σχηματίστηκε περίπου 450 εκατομμύρια χρόνια πριν, εκσφενδονίστηκε από τον Άρη όταν ένας αστεροειδής ή κομήτης, συγκρούστηκε με τον κόκκινο πλανήτη πριν από περίπου 600.000 με 700.000 χρόνια, εκσφενδονίζοντας βράχους του στο Διάστημα. Ένα από αυτά τα κομμάτια προσέκρουσε στη Γη. Δεν ξέρουμε ακριβώς πότε, αλλά το υπολογίζουμε περίπου στα 1.000 χρόνια πριν. Και τώρα θα επιστρέψει στον Άρη», δήλωσε στο BBC News, η καθηγήτρια Κάρολιν Σμιθ, συντηρήτρια των μετεωριτών στο μουσείο και μέλος της επιστημονικής ομάδας για την αποστολή Mars 2020.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της έρευνας στον Άρη, το rover Perseverance θα χρησιμοποιήσει το προηγμένο όργανο λέιζερ, που ονομάζεται SHERLOC (Scanning Habitable  Environments with Raman and Luminescence for Organics and Chemicals).

Μια τέτοια τεχνολογία θα βοηθήσει το όχημα να καταγράψει με τον καλύτερο τρόπο τις λεπτομέρειες της επιφάνειας του Άρη. Ωστόσο, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι υπάρχουν ακραίες προκλήσεις στον πλανήτη, καθώς η ελαφρά διακύμανση της θερμοκρασίας ή η μετακίνηση της άμμου κάτω από το rover, μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένες ευθυγραμμίσεις.

ΠΗΓΗ: BBC

www.ert.gr

Check Also

Mobile World Congress 2021: Συμμετέχουν 31 ελληνικές εταιρίες και Οργανισμοί από τον χώρο της καινοτομίας

«Επιστρέφει» φέτος δυναμικά, η Mobile World Congress (MWC) της Βαρκελώνης, μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *