Η NASA εξέδωσε τις αρχές των Συμφωνιών Artemis για την εξερεύνηση της Σελήνης

Η NASA εξέδωσε τις αρχές των Συμφωνιών Artemis για την εξερεύνηση της Σελήνης

Τις αρχές και τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την περαιτέρω εξερεύνηση της Σελήνης εξέδωσε η NASA, η οποία σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, σκοπεύει να στείλει την πρώτη γυναίκα και τον επόμενο άνδρα στο φεγγάρι το 2024, υπό το πρόγραμμα Artemis.

Ο επικεφαλής της NASA Jim Bridenstine ελπίζει ότι οι διεθνείς συνεργάτες της αμερικανικής υπηρεσίας, θα συμφωνήσουν με τους όρους για τη δημιουργία μιας βιώσιμης παρουσίας πάνω και γύρω από τη σεληνιακή επιφάνεια. «Είναι κρίσιμο να εφαρμόσουμε ένα κοινό πλαίσιο αρχών, ώστε να διαχειριστούμε την εξερεύνηση και τη χρήση του διαστήματος» αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση. Η NASA συνεργάστηκε με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Εθνικό Συμβούλιο Διαστήματος για τη σύνταξη των αρχών αυτών.

Η NASA αναφέρει ότι οι όροι των Συμφωνιών Artemis (Artemis Accords) «θα καθιερώσουν ένα κοινό σύνολο αρχών που θα διέπουν την πολιτική εξερεύνηση και τη χρήση του διαστήματος».

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να διεξάγουν δραστηριότητες μόνο για ειρηνικούς σκοπούς, καθώς η συνεργασία μεταξύ των χωρών σκοπεύει να ενισχύσει και τις ειρηνικές σχέσεις μεταξύ τους. Οι συνέταιροι της NASA θα πρέπει να παρουσιάζουν τα σχέδιά τους και τις πολιτικές τους με έναν διαφανή τρόπο, να ακολουθούν τις διεθνείς προδιαγραφές για χάρη της διαλειτουργικότητας. Οι χώρες εταίροι πρέπει επίσης να δεσμευτούν να παρέχουν βοήθεια σε αστροναύτες που βρίσκονται σε κίνδυνο και να δημοσιοποιούν τα επιστημονικά δεδομένα που συλλέγουν.

Επίσης, οι συμφωνίες θα διασφαλίζουν ότι οι χώρες μπορούν να εξάγουν και να χρησιμοποιούν πόρους που βρίσκουν στη Σελήνη. Η εξαγωγή και η χρήση των πόρων αυτών θα διενεργείται σύμφωνα με τις αρχές της Συμφωνίας Εξώτερου Διαστήματος (Outer Space Treaty) που υπεγράφη το 1967 από 109 χώρες και που υποδεικνύει πως το διάστημα «δεν είναι αντικείμενο για εθνική ιδιοποίηση μέσω εθνικής κυριαρχίας, βάσει κατάκτησης ή άλλων μέσων».

Η NASA έχει από καιρό εκφράσει το ενδιαφέρον της για εξόρυξη υγρού πάγου που πιστεύει ότι βρίσκεται στην σεληνιακή επιφάνεια, για πόσιμο νερό ή για τη δημιουργία καυσίμων για τους πυραύλους, ενώ μια άλλη βασική αρχή είναι και η προστασία περιοχών και αντικειμένων με ιστορική σημασία.

 ΠΗΓΗ: TheVerge

 

www.ert.gr

Check Also

“Flow on”: Μαθητές έφτιαξαν «έξυπνη» βρύση που καταπολεμά σπατάλη νερού και μικρόβια – Πήραν πανελλαδικό βραβείο (video)

Με την «έξυπνη βρύση» (“Flow on”) που καταπολεμά τη σπατάλη νερού και τη μετάδοση μικροβίων …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *