Η Microsoft παρουσίασε ένα νέο υπερυπολογιστή που θα εκπαιδεύει μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης

Η Microsoft παρουσίασε ένα νέο υπερυπολογιστή που θα εκπαιδεύει μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης

Η Microsoft ανέπτυξε έναν από τους ισχυρότερους υπερυπολογιστές στον κόσμο για το start-up OpenAI, ο οποίος θα εκπαιδεύει σύνθετα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιώντας πολύ μεγάλα σύνολα δεδομένων. Πρόκειται για έναν από τους 5 πιο ισχυρούς υπερυπολογιστές στον κόσμο, σύμφωνα με τη Microsoft, η οποία σκοπεύει να διαθέσει τέτοιου είδους υποδομές σε όλους τους πελάτες της.

Στο συνέδριο Build για προγραμματιστές που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, η Microsoft ανακοίνωσε μια νέα συνεργασία με το OpenAI, το start-up, συνιδρυτής του οποίου είναι ο Έλον Μασκ,  που αναπτύσσει μια γενική τεχνητή νοημοσύνη, με σκοπό τη δημιουργία ενός από τους ταχύτερους υπερυπολογιστές στον κόσμο. Σύμφωνα με τη Microsoft, η οποία χρηματοδότησε το πρότζεκτ με 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ο υπερυπολογιστής περιλαμβάνει 285.000 πυρήνες CPU, 10.000 πυρήνες GPU και ταχύτητα σύνδεσης 400GB/s για κάθε GPU server. Υποστηρίζεται, επίσης, από 17 δισ. παραμέτρους για την κατανόηση της γλώσσας (μέχρι πέρυσι οι ανταγωνιστές είχαν φτάσει μόλις στο 1 δισ.), ενώ τα μοντέλα της Turing της Microsoft είναι πλέον open-source για όποιον θέλει να τα χρησιμοποιήσει.

Η ικανότητα υπολογισμών μετριέται συνήθως με τον όρο Flops (Floating-point Operations Per Second, υπολογισμοί κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο). Για να είναι στους πέντε κορυφαίους υπερυπολογιστές, ένα μηχάνημα θα πρέπει σήμερα να φτάνει πάνω από 23.000 teraflops ανά δευτερόλεπτο.  Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το Power System-based Summit της IBM, φτάνει πάνω από 148.000 teraflops.

«Καθώς ξέρουμε καλύτερα τι χρειαζόμαστε και τα διαφορετικά όρια όλων των στοιχεία που αποτελούν έναν υπερυπολογιστή, είμαστε πραγματικά σε θέση να σκεφτούμε πώς θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε το σύστημα των ονείρων μας. Και η Microsoft κατάφερε να τον φτιάξει», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του OpenAI, Σαμ Άλτμαν.

ΠΗΓΗ: TechCrunch

 

www.ert.gr

Check Also

Η Ισλανδία ίσως να είναι η κορυφή μιας βυθισμένης ηπείρου

Η Ισλανδία μπορεί να είναι η κορυφή μιας ηπείρου μεγέθους σχεδόν όσο το Τέξας, η …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *