Η ψεύτικη στάση λεωφορείου ηρεμεί τους Σουηδούς πάσχοντες από άνοια

Η ψεύτικη στάση λεωφορείου ηρεμεί τους Σουηδούς πάσχοντες από άνοια

Σε ένα σουηδικό γηροκομείο, οι ένοικοι περιμένουν ένα λεωφορείο που δεν έρχεται ποτέ. Το προσωπικό έχει εγκαταστήσει μια ψεύτικη στάση λεωφορείου σε έναν διάδρομο για να ανακουφίσει τους ανήσυχους ασθενείς με άνοια που ανυπομονούν να φύγουν. Ένα παγκάκι είναι τοποθετημένο στον τοίχο κάτω από μια αυθεντική πινακίδα στάσης λεωφορείου της δημοτικής εταιρείας μεταφορών, συνοδευόμενη από

Σε ένα σουηδικό γηροκομείο, οι ένοικοι περιμένουν ένα λεωφορείο που δεν έρχεται ποτέ.

Το προσωπικό έχει εγκαταστήσει μια ψεύτικη στάση λεωφορείου σε έναν διάδρομο για να ανακουφίσει τους ανήσυχους ασθενείς με άνοια που ανυπομονούν να φύγουν.

Ένα παγκάκι είναι τοποθετημένο στον τοίχο κάτω από μια αυθεντική πινακίδα στάσης λεωφορείου της δημοτικής εταιρείας μεταφορών, συνοδευόμενη από έναν χάρτη της πόλης Sodertalje.

Στον απέναντι τοίχο έχει αναρτηθεί ακόμη και ένα φανταστικό πρόγραμμα λεωφορείων.

Η Καρολίν Βάλμπεργκ, η οποία διευθύνει το γηροκομείο Tallhojden, κάθισε με τον Έντουαρντ, έναν 80χρονο ένοικο, του οποίου τα διαπεραστικά μπλε μάτια κοιτούσαν αόριστα στο βάθος.

«Είναι πολύ συνηθισμένο να έχουν αυτή την ανησυχία και να θέλουν να πάνε σπίτι τους» σε ένα συγκεκριμένο στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας, δήλωσε στο AFP.

«Κάποιοι έχουν ετοιμάσει τις βαλίτσες τους» καθώς περιμένουν στο παγκάκι, είπε.

Η στάση λεωφορείου εγκαταστάθηκε πριν από τέσσερα χρόνια και έχει βοηθήσει τους ασθενείς σε πολλές περιπτώσεις.

«Είχα μια κυρία που ζούσε εδώ και ερχόταν σε μένα αρκετές φορές την ημέρα και ζητούσε από τους γονείς της να έρθουν να την πάρουν», δήλωσε η Βάλμπεργκ.

«Καθόμασταν στο παγκάκι μαζί της και απλά περιμέναμε. Και μετά αρχίσαμε να μιλάμε… και μετά ήταν πιο ήρεμη και ευτυχισμένη. Και μετά μπορούσαμε να πάμε να φάμε ή να δούμε τηλεόραση», είπε.

Φέρνει αναμνήσεις

Το 2008 στήθηκαν ψεύτικες στάσεις λεωφορείων σε πάρκα έξω από ορισμένα γηροκομεία στη Γερμανία, για να δώσουν στους περιπλανώμενους ασθενείς ένα μέρος όπου ενστικτωδώς θα πήγαιναν να καθίσουν.

Στο σουηδικό γηροκομείο 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Στοκχόλμης, όπου ζουν σήμερα 17 άτομα, το μέτρο αποτελεί μέρος της θεραπείας των ασθενών.

«Έχει φέρει κάποια αλλαγή εδώ, είναι σαν θεραπεία», δήλωσε η Λουίζ Μπας, νοσηλεύτρια που εργάζεται στο ίδρυμα εδώ και 13 χρόνια.

Το παγκάκι είναι πιο περιζήτητο στο τέλος της ημέρας, όταν οι ασθενείς είναι πιο πιθανό να αισθάνονται ανήσυχοι.

«Όλοι έχουν πάρει λεωφορείο. Αναγνωρίζουν την πινακίδα, οπότε μερικές φορές νομίζουν ότι έρχεται το λεωφορείο», δήλωσε η Μπας.

«Καθόμαστε εδώ και συζητάμε και ξεχνούν ότι ήθελαν να βγουν έξω. Αυτό βοηθάει πολύ».

Η στάση του λεωφορείου «ξυπνάει αναμνήσεις», πρόσθεσε η Ρεμπέκα Γκάμπριελσον, διευθύντρια πολλών γηροκομείων της πόλης.

«Μπορούν να μιλήσουν για το πού δούλευαν, πού ταξίδεψαν. Είναι ένα εργαλείο που τους βοηθάει με τα συμπτώματά τους».

Είναι όμως ηθικά αποδεκτό να λέμε ψέματα σε ευάλωτους ασθενείς;

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από το Israel Journal of Health Policy Research το 2019 εξέτασε το ζήτημα των ψεύτικων στάσεων λεωφορείων, έδειξε ότι ενώ ο στόχος ήταν να μειωθεί ο αριθμός των ασθενών με άνοια που προσπαθούν να δραπετεύσουν από τα γηροκομεία, οι στάσεις λεωφορείων θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν το αίσθημα απογοήτευσής τους και την αίσθηση ότι εξαπατώνται.

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos