Η Τεχεράνη επιλέγει τον δρόμο της κλιμάκωσης

Βαλλιστικούς πυραύλους κατά αμερικανικών στόχων στο Ιράκ εξαπέλυσε το Ιράν, στοχεύοντας σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Irbil στο βόρειο Ιράκ και τη βάση Al-Asad Air Base στα δυτικά της χώρας.

Η επίθεση έγινε από τους Φρουρούς της Επανάστασης, ενώ ιρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οποιαδήποτε αντίποινα από τις ΗΠΑ θα αντιμετωπιστούν με «μεγαλύτερη και περισσότερο ευρεία αντίδραση».
Δεν υπάρχουν πληροφορίες ακόμα για απώλειες από τις επιθέσεις.

Γιατί έχει σημασία
Οι επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους από το εσωτερικό του Ιράν κατά πολλαπλών αμερικανικών εγκαταστάσεων σηματοδοτεί σημαντική κλιμάκωση από την πλευρά της Τεχεράνης. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε επίθεση κατά αμερικανικών δυνάμεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρά αντίποινα και αν αυτή η συντονισμένη επίθεση έχει ως αποτέλεσμα απώλειες Αμερικανών, αυτό θα αυξήσει την πιθανότητα αμερικανικής αντεπίθεσης. Ετσι, η πιθανότητα να μπαίνουμε σε ένα σπιράλ αντιποίνων είναι πολύ υψηλή, ειδικά αν τα επόμενα χτυπήματα από τις δύο πλευρές επεκταθούν πέραν του Ιράκ και της Συρίας.

Η πιθανότητα για κάτι τέτοιο είναι τώρα αρκετά υψηλή, καθώς οι επιθέσεις του Ιράν ξεκίνησαν από το έδαφός του. Μια αμερικανική αντίδραση σε αυτές πιθανότατα θα έχει στόχο τις βάσεις από τις οποίες εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι, τουλάχιστον κατά ένα μέρος της. Ενα χτύπημα εντός των ιρανικών συνόρων πιθανότατα θα οδηγήσει σε περαιτέρω αντίποινα από την Τεχεράνη, που δυνητικά θα μπορούσε να στοχεύσει σε αμερικανικές βάσεις στον Αραβικό Κόλπο και άλλα σημεία.

Οι σχέσεις Ιράν-ΗΠΑ επιδεινώνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, μετά την απόσυρση της υπερδύναμης από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και τη στρατηγική «μέγιστης πίεσης» που ακολουθεί ο Τραμπ.

Ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης αυξήθηκε σημαντικά μετά τη δολοφονία στη Βαγδάτη του στρατηγού Σουλεϊμανί, επικεφαλής της δύναμης Quds. Εκτοτε η Τεχεράνη επανειλημμένα τόνισε ότι θα πάρει εκδίκηση, χωρίς να ξεκαθαρίσει πότε και πώς θα γίνει αυτό.


Source link

Check Also

Βρετανία: Προσωπικότητα της βρετανικής ακροδεξιάς καταδικάστηκε να πληρώσει 100.000 στερλίνες σε έφηβο Σύρο

Η βρετανική δικαιοσύνη καταδίκασε μια προσωπικότητα της βρετανικής ακροδεξιάς, τον Τόμι Ρόμπινσον, να πληρώσει αποζημίωση …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *