Ροή ειδήσεων

«Η σπίθα»: γράφει ο Νίκος Ζ. Κομνηνός

«Η σπίθα»: γράφει ο Νίκος Ζ. Κομνηνός
ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Μια λύση τώρα για την οικολογική καταστροφή

Όταν ξεκίνησα να γράφω τη ΣΠΙΘΑ, μερικά χρόνια πριν, βασικός μου στόχος ήταν να προτείνω μια λύση στο τεράστιο και ραγδαία επιδεινούμενο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής του περιβάλλοντος από την ανθρώπινη παρέμβαση. Μου είναι αδιανόητο ότι αυτή η υπαρξιακή πρόκληση για το είδος μας δεν τυγχάνει της απαραίτητης προσοχής και των σχετικών δράσεων από τις δυνάμεις εξουσίας.

Έπειτα από εκτεταμένη έρευνα εντόπισα ορισμένους κρίσιμους λόγους, αδιανόητα απλούς στους περισσότερους από εμάς: το πρόβλημα αυτό δεν δύναται να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά ιεραρχικά. Πραγματική, βιώσιμη λύση θα δοθεί μόνο εφόσον αναλάβουμε όλοι μας, όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη, την ατομική ευθύνη να περιορίσουμε έστω και λίγο το οικολογικό μας αποτύπωμα.

Αυτή ήταν και η αφορμή για το μυθιστόρημα. Η ηρωίδα στη ΣΠΙΘΑ, η δισεκατομμυριούχος Σεσίλια Στάιν θέτει ως στόχο της τη σωτηρία του πλανήτη. Στο δέκατο κεφάλαιο, αναπτύσσει το όραμά της στην ομάδα της:

«Οι περιβαλλοντικές καταστροφές δεν είναι υποθέσεις και εμπόριο φόβου. Οι καταστροφές συμβαίνουν τώρα. Οι άνθρωποι πεθαίνουν τώρα. Ήδη πήραν την απόφαση να σκοτώσουν ο ένας τον άλλο. Κάθε φορά που βάζουμε μπρος το αυτοκίνητό μας, κάθε φορά που χρησιμοποιούμε πλαστικά, που υπερκαταναλώνουμε, επιδεινώνουμε ένα πρόβλημα που ήδη σκοτώνει χιλιάδες συνανθρώπους μας, ανθρώπους που δεν γνωρίσαμε ποτέ, σε ένα άλλο μέρος του κόσμου.

Είναι αλήθεια ότι δεν πατάμε τη σκανδάλη. Αλλά ακόμα κι έτσι, σκοτώνουμε. Είναι σαν να δίνουμε νανογραμμάρια δηλητηρίου σε κάποιον· η δόση δεν αρκεί για να τον σκοτώσει, αλλά….

Είμαστε λοιπόν σ’ αυτό το σημείο. Έχουμε μια λύση για το πρόβλημα. Είναι μια ευκαιρία που δεν θα ξαναρθεί. Δεν μπορούμε να περιμένουμε· σε ένα ή δύο χρόνια η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε την αρωγή του κράτους, γιατί δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε αυτή την τεχνολογία στα χέρια κανενός άλλου.

Είμαστε μια στιγμή στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Μια εξαίρεση. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία, κανένας άλλος δεν θα βρει τη λύση. Αν δεν καταφέρουμε να δράσουμε τώρα, δισεκατομμύρια θα πεθάνουν στο μέλλον. Αν το δούμε από αυτή την οπτική γωνία, η απόφαση δεν είναι τόσο δύσκολη. Είναι μια απόφαση ανάμεσα στη δράση και στην αδράνεια. Την πορεία της Ιστορίας πάντα την άλλαζαν οι άνθρωποι που αναλάμβαναν δράση. Όχι οι άνθρωποι που φοβούνταν να προχωρήσουν και να αναλάβουν την ευθύνη.

Έχουμε ευθύνη απέναντι στο ανθρώπινο γένος. Αν δεν είχαμε αναπτύξει αυτή την τεχνολογία, θα μπορούσαμε να γυρίσουμε την πλάτη μέσα στη μακαριότητα και την άγνοιά μας. Αλλά την αναπτύξαμε. Την έχουμε. Ξέρουμε τι μπορεί να κάνει, μπορεί να κάνει ανυπολόγιστο καλό.

Πρέπει λοιπόν να πάρουμε μια απόφαση, ναι ή όχι. Πρέπει να την πάρουμε εδώ, απόψε, και πρέπει να είναι το ναι.»

Στη ΣΠΙΘΑ εγείρονται σοβαρά ηθικά διλήμματα για τη χρήση της τεχνολογίας, τα οποία οδηγούν την εξέλιξη της πλοκής και της δράσης.

Εκτός του μυθιστορήματος, όμως, στην πραγματική ζωή, πρέπει επιτέλους να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας για να σώσουμε τους εαυτούς μας από την περιβαλλοντική καταστροφή. Γιατί αλλιώς, όπως λέει η πρωταγωνίστρια Σεσίλια σε άλλο σημείο, «Ο πλανήτης θα πεθάνει, κι εμείς θα πεθάνουμε μαζί του. Δεν θα αφανιστεί όλη η ζωή. Ό,τι δεν το πάρει η φύση, θα το θερίσουν οι ασθένειες, η βία και οι πυρηνικές κεφαλές. Το ανθρώπινο γένος είναι καταδικασμένο.»

Νίκος Ζ. Κομνηνός

Το τεχνολογικό θρίλερ δράσης του Νίκου Ζ. Κομνηνού Η σπίθα κυκλοφορεί, σε μετάφραση από τα αγγλικά του Χριστόδουλου Λιθαρή, από τις Εκδόσεις Καστανιώτη (σελ.: 320, τιμή: €18,00). Τίτλος πρωτοτύπου: Single Spark
Σύνθεση εξωφύλλου: Ξένια Τρύφων

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Εδώ και δύο δεκαετίες, ο Νίκος Ζ. Κομνηνός δραστηριοποιείται με επιτυχία στη διοίκηση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Έχει ζήσει πολλά χρόνια στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει ταξιδέψει στις πέντε ηπείρους, σε περισσότερες από τριάντα χώρες. Με υπόβαθρο τις σπουδές του στην ψυχολογία, στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στην επιχειρηματικότητα, εμπνέεται αλλά και ανησυχεί για τις αλλαγές που επέρχονται στη ζωή μας και των παιδιών μας από την τεχνητή νοημοσύνη και τις τεχνολογίες αιχμής, θέματα που έχει αναπτύξει σε συνέδρια, όπως το TEDx της Αθήνας. Στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, αποφάσισε να περιγράψει τις ανησυχίες του μέσα από μια σειρά μυθιστορημάτων που εκτυλίσσονται στο παρόν και το άμεσο μέλλον. Η σπίθα είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς.

Φωτογραφία συγγραφέα: © Δημήτρης Μαοφής

www.ert.gr

Check Also

Οι «αληθινοί» Μπομπ Σφουγγαράκης και Πάτρικ ο Αστερίας, εντοπίστηκαν από ωκεανογράφους στον Ατλαντικό

Οι αγαπημένοι των παιδιών ήρωες της διάσημης σειράς κινουμένων σχεδίων “SpongeBob SquarePants“, φαίνεται να «εντοπίστηκαν» …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *