Ροή ειδήσεων

Η ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ –ΗΠΑ

 

Οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, κατά την τελευταία δεκαετία βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο .
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των πρεσβειών Αγίου Φραγκίσκου, Νέας Υόρκης, Ουάσιγκτον και Σικάγο, εταιρείες και αξιωματούχοι αναγνωρίζουν τις σημαντικές δυνατότητες της Ελλάδας ως πύλης προς την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ως κόμβου για το εμπόριο, την ενέργεια και τις μεταφορές.
Από αμερικανικής πλευράς εκφράζεται ενδιαφέρον για το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και δημόσιων διαγωνισμών, και για τη Βόρεια Ελλάδα ειδικότερα (λιμένες Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, ενώ η Αλεξανδρούπολη εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου προς την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη και διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες).
Ειδικότερα ως προς τη συνεργασία στον τομέα ενέργειας, οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα στρατηγικό και αξιόπιστο εταίρο, μακροπρόθεσμα, λαμβανομένου υπόψη του ενδιαφέροντος ΗΠΑ για ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση ενεργειακών πόρων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, όπου ΗΠΑ και Ελλάδα υποστηρίζουν ανάλογες επιλογές.
Η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ αφορά και την έρευνα υδρογονανθράκων, καθώς η ExxonMobil (μαζί με Total και ΕΛΠΕ) δραστηριοποιείται στα οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, ενώ η Ελλάδα εισάγει LNG από τις ΗΠΑ, που κατά το 2020 ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής της (48%).
Ως προς τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (FDI), σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας οι ΗΠΑ κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων 10 χωρών προέλευσης ΑΞΕ στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία.
Οι Έλληνες εξαγωγείς καλούνται να αντιμετωπίσουν επί μέρους ζητήματα λόγω ανάπτυξης και μεγέθους της αμερικανικής αγοράς, όπως, κυρίως, έντονο ανταγωνισμό από πληθώρα εισαγόμενων προϊόντων. Κατά περίπτωση ,ζήτημα μπορεί να είναι η μερική διαφοροποίηση των κανόνων επιχειρηματικής δραστηριοποίησης ανά Πολιτεία, λαμβανομένου υπόψη του ομοσπονδιακού συστήματος διοίκησης της χώρας, με συναφή διαφοροποίηση επιχειρηματικού κόστους.
Σε κάθε περίπτωση, ο δυναμικός ρόλος που διαδραματίζει η ομογένεια στις ΗΠΑ ως γέφυρα φιλίας, συνεργασίας και ενίσχυσης των υφιστάμενων μακρόχρονων δεσμών μεταξύ των δύο πλευρών πρέπει να ενδυναμωθεί , μακριά από παραδοσιακές προσωπικές αντιπαραθέσεις . Τα εθνικά –οικονομικά- συμφέροντα πρέπει να είναι πάνω από όλα ….Πηγή

Check Also

Κορίνα Τσοπέη: Γιατί πούλησα το εξοχικό μου στη Μύκονο μετά από 25 χρόνια

Η Μις Υφήλιος 1964, Κορίνα Τσοπέη, μιλάει στην εκπομπή “ΕΡΤ Σαββατοκύριακο” για τη ζωή της …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *