Η μετάλλαξη του κορονοϊού ανησυχεί τους επιστήμονες

Η μετάλλαξη του κορονοϊού ανησυχεί τους επιστήμονες

Μια νέα μετάλλαξη του Covid-19 φαίνεται να εντοπίζεται σε όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής αλλά και της Ασίας . Σύμφωνα με κορυφαίους λοιμωξιολόγους, η νέα αυτή μορφή του ιού που έχει αρχίσει ήδη να εξαπλώνεται , δείχνει περισσότερο μολυσματική μεταξύ των ανθρώπων αλλά ταυτόχρονα λιγότερο θανατηφόρα, κάτι βέβαια που δεν έχει επιβεβαιωθεί από τον ΠΟΥ.

Οι μεταλλάξεις , γενικά, προκύπτουν κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής του ιού, όπου αυτός πρέπει να αντιγράψει το γενετικό του κώδικα με ακρίβεια κάτι που σπάνια συμβαίνει με απόλυτη επιτυχία. Αν και το παθογόνο του Sars-CoV-2 είναι λιγότερο επιρρεπή σε σφάλματα του γενετικού του κώδικα σε σχέση με τους ιούς της γρίπης, έχουν παρατηρηθεί χιλιάδες μεταλλάξεις, οι οποίες όμως στην συντριπτική τους πλειονότητα δεν επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την Covid-19.

Η νέα αυτή παραλλαγή του κορονοϊού ονομάζεται D614G και έχει αρχίσει να μελετάται από τους επιστήμονες ήδη από τις αρχές Απριλίου. Σύμφωνα μάλιστα με το Bloomberg, οι Φιλιππίνες ήταν οι πρώτες που εντόπισαν το στέλεχος του ιού σε εκτεταμένο αριθμό ασθενών μεταξύ τυχαίων δειγμάτων στη μεγαλύτερη πόλη της πρωτεύουσας. Η μετάλλαξη αυτή σχετίζεται με ένα ιδιαίτερα διαφοροποιημένο αμινοξύ στο DNA του ιού, που διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Μάλιστα, μετά από πρόσφατη έρευνα κορυφαίων επιστημόνων, οι οποίοι ανέλυσαν τα δεδομένα 999 νοσηλευμένων Βρετανών ασθενών, παρατήρησαν ότι αυτοί που έφεραν τη μεταλλαγμένη μορφή του Covid19 είχαν ομολογουμένως περισσότερα σωματίδια του ιού στον οργανισμό τους, χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται η σοβαρότητα της κατάστασης τους. Τα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν όμως, ότι ο νέος αυτός τύπος του κορονοϊού είναι 10 φορές πιο ικανός να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Πολλές βέβαια είναι οι φωνές που από τη μια εκφράζουν ότι το στέλεχος αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι τρέχουσες μελέτες για το εμβόλιο μπορεί να αποδειχθούν ελλιπείς ή αναποτελεσματικές έναντι αυτής της μετάλλαξης. Από την άλλη διακεκριμένοι λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν έπειτα από μελέτες, ό,τι αυτός ο μεταλλαγμένος τύπος της Covid19 μπορεί να είναι πιο εύκολα μεταδοτικός αλλά τα εμβόλια που βρίσκονται σε πειραματικό ακόμη στάδιο φαίνεται ότι εξασθενούν πιο εύκολα αυτό τον τύπο  του ιού.

 

www.ert.gr

Check Also

Ενδοοικογενειακή μετάδοση SARS-CoV-2 από παιδιά και εφήβους

Σε πρόσφατη μελέτη με τίτλο «Ενδοοικογενειακή μετάδοση SARS-CoV-2 από παιδιά και εφήβους», που δημοσιεύεται στο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *