Ροή ειδήσεων

Η λύση των ομολόγων για τον κορωνοϊό

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μετρούν συνεχώς τα ποσά, καθώς η επάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων, χωρίς να πειραχτεί ο «κουμπαράς» των 32 δισ., είναι μάλλον μέχρι τον Ιούλιο.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει αποφάσεις για την άντληση κεφαλαίων, μετά το ναυάγιο της πρότασης για την έκδοση ευρωομολόγου στην προτελευταία Σύνοδο Κορυφής .
Μια επιλογή που πάντα υπάρχει, είναι να χρησιμοποιηθεί το ποσό των διαθεσίμων των 32 δισ. ευρώ, στο οποίο έχουν κατευθυνθεί και τα χρήματα από τις εκδόσεις χρέους. Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει την άδεια των «θεσμών» για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι των διαθεσίμων, τα χρήματα του οποίου μπορούν να κατευθυνθούν μόνο για την εξόφληση του δημόσιου χρέους.
Άλλη επιλογή είναι να αντλήσει βοήθεια έως 4 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM, μπαίνοντας όμως σε προληπτική γραμμή στήριξης με ανταλλάγματα.
Τρίτη επιλογή για το οικονομικό επιτελείο, η οποία μάλλον προκρίνεται, είναι να πάρει την απόφαση και να προχωρήσει σε νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές, πιθανότατα με ένα νέο 10ετές ομόλογο ή με έναν τίτλο μικρότερης διάρκειας ώστε να μπορέσουν να αντληθούν περί τα 2 με 2,5 δισ. ευρώ.
Οι αποδόσεις στους ελληνικούς τίτλους δεν είναι απαγορευτικές για την υλοποίηση της φετινής δανειακής στρατηγικής του ΟΔΔΗΧ για την άντληση περίπου 8 δισ. από τις αγορές.

Check Also

Χρ. Τριαντόπουλος στο Πρώτο: Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, από τις νέες αντικειμενικές αξίες (audio)

Τη διαβεβαίωση ότι οι μεταβολές στις αντικειμενικές τιμές ακινήτων θα έχουν δημοσιονομική ουδετερότητα αναφορικά με …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *