Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση με την «πλημμύρα» παλαιών και νέων φαρμάκων

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση με την «πλημμύρα» παλαιών και νέων φαρμάκων

Η ποικιλομορφία της προσφοράς, της χρήσης και της διαθεσιμότητας των ναρκωτικών στην Ευρώπη, καθώς και η παραγωγή τους, συνεχίζει να αυξάνεται, σημειώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA), προειδοποιώντας για τις απειλές που θέτουν για την υγεία οι νέες συνθετικές ουσίες. Η αυξανόμενη ποικιλομορφία της προσφοράς και της χρήσης ναρκωτικών θέτει νέες προκλήσεις

Η ποικιλομορφία της προσφοράς, της χρήσης και της διαθεσιμότητας των ναρκωτικών στην Ευρώπη, καθώς και η παραγωγή τους, συνεχίζει να αυξάνεται, σημειώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA), προειδοποιώντας για τις απειλές που θέτουν για την υγεία οι νέες συνθετικές ουσίες.

Η αυξανόμενη ποικιλομορφία της προσφοράς και της χρήσης ναρκωτικών θέτει νέες προκλήσεις για την πολιτική για τα ναρκωτικά και την υγειονομική περίθαλψη στην Ευρώπη, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, το οποίο παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά το 2023: «Τάσεις και εξελίξεις στις Βρυξέλλες».

Η έκθεση παρέχει μια επικαιροποιημένη επισκόπηση της κατάστασης των παράνομων ναρκωτικών στην Ευρώπη, εξετάζοντας τις βασικές τάσεις και τις αναδυόμενες απειλές.

Η διαθεσιμότητα ναρκωτικών παραμένει υψηλή για όλους τους τύπους ουσιών και η κλίμακα και η πολυπλοκότητα της παράνομης παραγωγής ναρκωτικών στην Ευρώπη συνεχίζει να αυξάνεται. Οι χρήστες ναρκωτικών εκτίθενται πλέον σε ένα ευρύτερο φάσμα ψυχοδραστικών ουσιών, συχνά πολύ ισχυρών και καθαρών. Καθώς τα ναρκωτικά αυτά μπορεί να πωλούνται σε σκόνες ή δισκία που μοιάζουν με φάρμακα, οι χρήστες μπορεί να μην γνωρίζουν τι παίρνουν.

Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη για αποτελεσματικές στρατηγικές επικοινωνίας του κινδύνου, καθώς και για καλύτερα ιατροδικαστικά και τοξικολογικά δεδομένα για την καλύτερη κατανόηση των απειλών που δημιουργούν οι νέες και ισχυρές συνθετικές ουσίες, τα μείγματα ναρκωτικών, οι παραποιημένες ουσίες, οι μεταβαλλόμενες αγορές ναρκωτικών και τα πρότυπα χρήσης.

«Η φετινή έκθεση υπογραμμίζει σαφώς ότι τα προβλήματα των ναρκωτικών είναι παρόντα σε όλη την κοινωνία μας. Μπορώ να το συνοψίσω λέγοντας: παντού, στα πάντα, σε όλους. Τα καθιερωμένα παράνομα ναρκωτικά είναι πλέον ευρέως διαθέσιμα και νέες ισχυρές ουσίες συνεχίζουν να εμφανίζονται», δήλωσε ο διευθυντής του EMCDDA Αλέξης Γκούσντελ.

Η ανασκόπηση κάλυψε ένα ευρύ φάσμα παράνομων ναρκωτικών, από τα απιοειδή και τα διεγερτικά μέχρι τα νέα προϊόντα κάνναβης και τα διασπαστικά ναρκωτικά όπως η κεταμίνη.

Η κάνναβη παραμένει το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο παράνομο ναρκωτικό στην Ευρώπη. Εκτιμάται ότι περίπου το 8% (22,6 εκατομμύρια) των Ευρωπαίων ενηλίκων έχουν κάνει χρήση κάνναβης τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση.

Η κοκαΐνη είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο παράνομο διεγερτικό ναρκωτικό στην Ευρώπη, που χρησιμοποιήθηκε από περίπου 1,3% (3,7 εκατομμύρια) των Ευρωπαίων ενηλίκων τον τελευταίο χρόνο. Η ηρωίνη παραμένει το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο παράνομο απιοειδές στην Ευρώπη, αλλά υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τη χρήση συνθετικών απιοειδών σε ορισμένες περιοχές.

Η διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης μέσω ευρωπαϊκών θαλάσσιων λιμανιών σε εμπορικά εμπορευματοκιβώτια τροφοδοτεί τη σημερινή υψηλή διαθεσιμότητα ναρκωτικών. Το 2021, τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέσχεσαν το ρεκόρ των 303 τόνων κοκαΐνης. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για το 2022 δείχνουν ότι 162 τόνοι αναχαιτίστηκαν πέρυσι μόνο στα λιμάνια της Αμβέρσας και του Ρότερνταμ.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ κυρία Ίλβα Γιόχανσον, είναι ζωτικής σημασίας η συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες στον παγκόσμιο αγώνα κατά της διακίνησης ναρκωτικών.

«Τώρα είναι επίσης η κατάλληλη στιγμή να δοθεί στο EMCDDA ισχυρότερη εντολή και διεθνής ρόλος, ώστε να μπορέσει να συμβαδίσει με το μεταβαλλόμενο πρόβλημα των ναρκωτικών», τόνισε η Επίτροπος.

Τον Ιούλιο του επόμενου έτους, το EMCDDA θα γίνει ο νέος Οργανισμός της ΕΕ για τα ναρκωτικά, με ενισχυμένη εντολή που θα του επιτρέψει να διαδραματίσει ισχυρότερο ρόλο στην αντιμετώπιση των σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων που σχετίζονται με το φαινόμενο των ναρκωτικών.

Πηγή: rtv.slo

www.ertnews.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos