«Η επιστήμη κατά της τρομοκρατίας»: Νέα μίνι σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2

«Η επιστήμη κατά της τρομοκρατίας»: Νέα μίνι σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2

Τη νέα εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ «Η επιστήμη κατά της τρομοκρατίας» (Science vs Terrorism), που εισέρχεται στα μυστικά εργαστήρια όσων προσφέρουν τις δεξιότητές τους για την προστασία του κόσμου, θα παρακολουθήσουν -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές στην ΕΡΤ2, καθημερινά από τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 έως και την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023, στις 21:00. «Η επιστήμη κατά της τρομοκρατίας»  Σειρά ντοκιμαντέρ 4 επεισοδίων, παραγωγής Γαλλίας 2019 Τα τελευταία δύο χρόνια

Η επιστήμη κατά της τρομοκρατίας στην ΕΡΤ2

Τη νέα εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ «Η επιστήμη κατά της τρομοκρατίας» (Science vs Terrorism), που εισέρχεται στα μυστικά εργαστήρια όσων προσφέρουν τις δεξιότητές τους για την προστασία του κόσμου, θα παρακολουθήσουν -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές στην ΕΡΤ2, καθημερινά από τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 έως και την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023, στις 21:00.

«Η επιστήμη κατά της τρομοκρατίας» 

Σειρά ντοκιμαντέρ 4 επεισοδίων, παραγωγής Γαλλίας 2019

Τα τελευταία δύο χρόνια ερευνητές στα Μαθηματικά, στην εικονική πραγματικότητα, στη Χημεία, στη Φυσική, στην Πληροφορική ή στη Μηχανολογία, θέτουν νέα όρια στους κλάδους τους.

Σκοπός τους είναι ν’ αναπτύξουν πιο ακριβή ανάλυση δεδομένων και να ενεργοποιήσουν πιο αποτελεσματικές αντιδράσεις κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

Συνεργαζόμενοι στενά με δημόσιους φορείς λήψης αποφάσεων και φορείς ασφαλείας, αναπτύσσουν και σχεδιάζουν μια σειρά τεχνολογιών αιχμής με σκοπό να σώσουν ζωές.

Υπάρχουν εξελιγμένοι αλγόριθμοι για τον εντοπισμό υπόπτων, οσφρητικό DNA, κατασκοπευτικά μίνι ντρόουν, νέα υφάσματα ή υλικά.

Δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία. Η σειρά εισέρχεται στα μυστικά εργαστήρια όσων προσφέρουν τις δεξιότητές τους για την προστασία του κόσμου.

Η επιστήμη κατά της τρομοκρατίας

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023, στις 21:00

Eπεισόδιο 1ο: «Ρομποτική» (Robotics)

Τα έθνη του κόσμου αντιμετωπίζουν μια νέα πραγματικότητα: την κλιμάκωση της τρομοκρατίας. Έχουν παγιδευτεί σε μια άνιση μάχη ενάντια σ’ έναν εχθρό αποφασισμένο να τα αποσταθεροποιήσει.

Σε μια εποχή κατά την οποία διεθνείς τρομοκράτες διατίθενται να πεθάνουν σε επιθέσεις ενάντια σε πολίτες και στρατιωτικούς στόχους, η αποφυγή απώλειας ζωών είναι η πρώτη προτεραιότητα.

Και νέοι, τεχνολογικοί σύμμαχοι ίσως αποδειχθούν απαραίτητοι: τα ρομπότ.

Μιμούνται τις ανθρώπινες αισθήσεις, εντοπίζουν απειλές χωρίς να ανιχνευτούν, διευκολύνουν τις δυνάμεις αντίδρασης και τις προστατεύουν από κινδύνους σε ακραίες καταστάσεις. Αυτές είναι μερικές από τις λύσεις που μπορεί να προσφέρει η Ρομποτική.

Επιστήμονες, μηχανικοί και κατασκευαστές συνεργάζονται με τις παγκόσμιες ένοπλες δυνάμεις για να αναπτύξουν ρομποτικά συστήματα για χώρες που δέχονται τρομοκρατικές απειλές.

Μέχρι πού θα φτάσει, όμως, η Ρομποτική για να ελαχιστοποιήσει την απώλεια ζωών;

Η επιστήμη κατά της τρομοκρατίας 2

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023, στις 21:00

Eπεισόδιο 2ο: «Ψηφιακά δεδομένα» (Digital Data)

Με την έλευση και την άνοδο της ψηφιακής τεχνολογίας και του διαδικτύου άλλαξε ο παγκόσμιος πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία. Οι ευκαιριακές και εξαιρετικά ευέλικτες ομάδες εξτρεμιστών αντιλήφθηκαν γρήγορα τις δυνατότητες του κυβερνοχώρου και τα ψηφιακά εργαλεία αύξησαν την ικανότητά τους να σπείρουν τον φόβο.

Τώρα, χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να διαδώσουν την προπαγάνδα τους, να επικοινωνούν και να στρατολογούν διαδικτυακά.

Αύριο, ίσως καταφέρουν να εξαπολύσουν μια ευρείας κλίμακας επίθεση στον κυβερνοχώρο, ένα είδος ψηφιακής 11ης Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, η εποχή της ψηφιακής και τεχνητής νοημοσύνης δίνει ελπίδα και στις χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Μηχανικοί υπολογιστών, εταιρείες ασφαλείας και επιστήμονες συνεργάζονται τώρα στενά με τις αστυνομικές δυνάμεις και τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Τους εφοδίασαν με νέα όπλα, νέα μέσα έρευνας και παρακολούθησης.

Είτε πρόκειται για τον πραγματικό κόσμο είτε για τον απεριόριστο κόσμο του κυβερνοχώρου, ένας αόρατος πόλεμος διεξάγεται μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας και των τρομοκρατικών ομάδων.

Η επιστήμη κατά της τρομοκρατίας 3

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023, στις 21:00

Eπεισόδιο 3ο: «Βιοτρομοκρατία» (Bioterrorism)

Τον περασμένο αιώνα, η ξέφρενη κούρσα των εξοπλισμών και μια πολιτική αποτροπής οδήγησαν στη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής: πυρηνικές βόμβες, χημικούς και βιολογικούς παράγοντες.

Η χρήση και η ανάπτυξή τους διέπονται από διεθνείς συμβάσεις. Ομαδοποιούνται με το ακρωνύμιο CBRN, «χημική, βιολογική, ραδιολογική και πυρηνική» και αυτά τα αντισυμβατικά, συχνά αόρατα όπλα τροφοδοτούν τους χειρότερους φόβους μας και θα μπορούσαν κάλλιστα να σημαδέψουν την έλευση μιας νέας εποχής παγκόσμιας τρομοκρατίας: αυτή της μαζικής αποσταθεροποίησης.

Για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής, η διεθνής κοινότητα προετοιμάζεται και οι επιστήμονες του κόσμου έχουν ξεκινήσει δράση. Ερευνητές, κατασκευαστές και στρατοί… συνεργάζονται για την ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων τελευταίας τεχνολογίας για τον εντοπισμό, την αναγνώριση, απολύμανση και εξουδετέρωση των πιο τοξικών παραγόντων.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, ο κόσμος έχει συγκλονιστεί από την υπερτρομοκρατία. Αυτή η επίφοβη κατάσταση έχει πυροδοτήσει έναν αγώνα για όλο και πιο καταστρεπτικά όπλα.

Η επιστήμη κατά της τρομοκρατίας 4

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023, στις 21:00

Άρθρου

Eπεισόδιο 4ο (τελευταίο): «Στρατιώτες του μέλλοντος» (Soldier of the Future)

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, άλλαξε ριζικά ο τρόπος με τον οποίο δρουν οι τρομοκρατικές ομάδες. Ο νέος τους στόχος είναι να σκοτώνουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες πριν έρθουν σε άμεση αντιπαράθεση με την αστυνομία και τις ειδικές δυνάμεις. Για να αντιμετωπίσουν αυτό το νέο δόγμα, οι μονάδες που είναι επιφορτισμένες με την εξουδετέρωση των τρομοκρατών αναγκάστηκαν να αλλάξουν τον δικό τους τρόπο δράσης.

Πλέον, πρέπει να δρουν πιο γρήγορα και με λιγότερες πληροφορίες, επειδή ο εχθρός είναι εμπειροπόλεμος, καλά εξοπλισμένος και έτοιμος να πεθάνει σε σφοδρή μάχη.

Επιστήμονες και ερευνητές ανά τον κόσμο εργάζονται ακατάπαυστα για την ανάπτυξη νέων εξοπλισμών, ώστε να βοηθήσουν αυτές τις μονάδες, δίνοντάς τους το πλεονέκτημα να στοχεύουν με μεγαλύτερη ακρίβεια, να βλέπουν πιο μακριά, να ακούνε πιο καθαρά, να κινούνται πιο γρήγορα και να έχουν μεγαλύτερη δύναμη και αντοχή.

Οι εφευρέσεις τους ενισχύουν τις αισθήσεις των στρατιωτών και αυξάνουν τις ικανότητές τους στις επιχειρήσεις. Εμπνέονται από τις πιο πρόσφατες καινοτομίες στους κλάδους της Οπτικής, της Βαλλιστικής και της Ιατρικής, αλλά και από τη φύση και την ανθρώπινη φαντασία. Μήπως στο μέλλον θα μετατρέψουν τους στρατιώτες μας σε ανθρώπους-ρομπότ, βγαλμένους από ταινία επιστημονικής φαντασίας;

Η επιστήμη κατά της τρομοκρατίας στην ΕΡΤ2 - Ο στρατιώτης του μέλλοντος

www.ertnews.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos