Ροή ειδήσεων

«Η Ελλάδα αποτελεί χώρα κατάκτησης για τους Ιταλικούς ομίλους» — Άρθρο της La Repubblica για την αγορά της ΔΕΠΑ από την Italgas

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η Ιταλική εφημερίδα La Repubblica δημοσίευσε άρθρο στο οποίο ανακοινώνει πως η Ιταλική κρατική εταιρεία Italgas αγόρασε το 100% του Ελληνικού ενεργειακού ομίλου ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε. Η συμφωνία της αγοράς προβλέπει αποκλειστικό δικαίωμα διαπραγμάτευσης και ενδέχεται να φτάσει τελική αξία ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο αρθρογράφος Luca Pagni, οικονομικός συντάκτης της La Repubblica, ξεκινά το άρθρο με καυστικό τρόπο, λέγοντας πως “η Ελλάδα αποτελεί ολοένα και περισσότερο μια χώρα κατάκτησης για τους μεγάλους ιταλικούς ομίλους που ελέγχονται από το δημόσιο” και υπενθυμίζει πως “μετά τις Snam και Ferrovie, τώρα είναι η σειρά της Italgas”, εταιρεία που έχει ως κύριο μέτοχο την κρατική Cassa Depositi e Prestiti, με μετοχικό μερίδιο 26%. 

Το άρθρο αναλύει πως η πώληση έγινε μέσω διαγωνισμού ο οποίος “ξεκίνησε από την Κυβέρνηση της Αθήνας στο πλαίσιο της διαδικασίας απελευθέρωσης που ζήτησε η Τρόικα μετά τη διάσωση των δημόσιων ταμείων. Συγκεκριμένα, αυτοί που πουλούσαν είναι το Ελληνικό Ταμείο Υποδομών και ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια (Helpe/ΕΛΠΕ)”.

Επιστρέφοντας στους πρώτους δύο Ιταλικούς ομίλους, ο Pagni υπενθυμίζει σε μια σύντομη ανασκόπηση πως η Ferrovie “κέρδισε τον διαγωνισμό για τη διαχείριση του Ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου” ενώ η Snam, ως επικεφαλής μιας διεθνούς κοινοπραξίας “απέκτησε το 66% της ΔΕΣΦΑ Α.Ε. (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου).”

Τέλος, το άρθρο κλείνει με σχόλιο του Διευθύνοντος Συμβούλου της Italgas, Paolo Gallo, ο οποίος δηλώνει ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και τονίζει πως ο Ιταλικός όμιλος είναι “ο ιδανικός εταίρος για να υποστηρίξουμε την Ελληνική Κυβέρνηση στην ανάπτυξη μιας βασικής ενεργειακής υποδομής”.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Πηγή


Πηγή

Check Also

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Σχοινάς στη Ρώμη: Δελτίο τύπου του Ιταλικού Υπουργείου Εσωτερικών

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής Σήμερα το Ιταλικό Υπουργείο Εσωτερικών διέδωσε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *