Η ΕΕ αναπτύσσει ένα νέο σύστημα για τη διαχείριση των πανδημιών

Η ΕΕ αναπτύσσει ένα νέο σύστημα για τη διαχείριση των πανδημιών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσει ένα νέο σύστημα για τη διαχείριση των πανδημιών μέσω του πρότζεκτ STAMINA που συγκεντρώνει ομάδες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για την ανάπτυξη μιας «εργαλειοθήκης» που θα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση κρίσεων σε περίπτωση πανδημίας ή φυσικής καταστροφής.

Το νέο πρότζεκτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεντρώνει 38 εταίρους από περισσότερες από δώδεκα χώρες της ΕΕ και υπό τον συντονισμό της ελληνικής εταιρείας λογισμικού διαχείρισης κινδύνων EXUS.

Το STAMINA στοχεύει στη δημιουργία ενός κεντρικού χώρου πληροφοριών στον οποίο θα έχουν πρόσβαση όσοι εμπλέκονται στην επικοινωνία κρίσεων και που θα λειτουργεί σε όλες τις δομές και υπό όλες τις προϋποθέσεις. Το σύστημα θα ενσωματώνει προηγμένες διαδικασίες και τεχνολογίες όπως είναι η μοντελοποίηση, τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, οι επιτόπιες μέθοδοι ελέγχου και τα εργαλεία διαχείρισης.

Επιπλέον, οι επιστημονικές ομάδες αναπτύσσουν μια κατευθυντήρια γραμμή για την επικοινωνία των κινδύνων και τις βέλτιστες διαδικασίες συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών οργανισμών. Όλα τα νέα εργαλεία θα δοκιμαστούν σε 12 περιφερειακές μονάδες και σε μια σημαντική άσκηση προσομοίωσης.

Το AIT Center for Digital Safety & Security (Αυστρία) είναι ένας από τους κορυφαίους συνεργάτες του έργου και θα συνεισφέρει με μια σειρά αποδεδειγμένων συστημάτων που χρησιμοποιεί, συμπεριλαμβανομένου του Εργαλείου Χαρτών Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο επιτρέπει τη συγχώνευση χωρικών πληροφοριών σε ένα κοινό σύστημα και το Κέντρο Δημόσιας Ασφάλειας, το οποίο συγκρίνει συντακτικά και σημασιολογικά δεδομένα από διαφορετικές περιοχές, δημιουργώντας έτσι έναν κοινό χώρο πληροφοριών.

Το έργο θα βασιστεί επίσης στο χαρτοφυλάκιο λύσεων του ΑΙΤ (PoS) και στο Εργαλείο δοκιμαστικής καθοδήγησης (TGT) – για χρήση σε όλες τις δοκιμές και τη διασυνοριακή άσκηση μεγάλης κλίμακας για την υποστήριξη του σχεδιασμού, της επεξεργασίας και της αξιολόγησης.

Το πρότζεκτ θα ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου, και έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους  11 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 9,5 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από το πρόγραμμα χρηματοδότησης της ΕΕ «Ορίζοντας 2020».

 

www.ert.gr

Check Also

Ο πρώτος δακτύλιος που δημιουργεί φεγγάρια γύρω από έναν εξωγήινο κόσμο

Αστρονόμοι ανακάλυψαν τον πρώτο δακτύλιο με τη δυνατότητα να δημιουργήσει πολλαπλά φεγγάρια γύρω από έναν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *