Ροή ειδήσεων

Η Γροιλανδία «λιώνει»: Η ποσότητα πάγου που χάθηκε σε μια ημέρα, λόγω καύσωνα, θα μπορουσε να καλύψει την πολιτεία της Φλόριντα

Ταχεία τήξη χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες το γεγονός της απώλειας πάγου, από το λιώσιμό του λόγω καύσωνα, στη Γροιλανδία, μετά το ρεκόρ θερμοκρασιών της τελευταίας περιόδου.Μαζικοί ερευνητές επισημαίνουν ότι, το τεράστιο «φύλλο πάγου» που έλιωσε στη Γροιλανδία σε μία μόνο ημέρα την περασμένη εβδομάδα, θα μπορούσε να καλύψει ολόκληρη την πολιτεία της Φλόριντα.

Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη απώλεια πάγου για τη Γροιλανδία μέσα σε μία ημέρα από το 1950. Τα δύο προηγούμενα ρεκόρ είχαν καταγραφεί το 2012 και το 2019.

Η ταχεία τήξη του πάγου ήταν το αποτέλεσμα του θερμού αέρα που παγιδεύτηκε πάνω από το νησί της Αρκτικής λόγω μιας αλλαγής στα μοτίβα της κυκλοφορίας του στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες που προειδοποιούν ότι μπορεί να χαθεί περισσότερος πάγος.

Συγκεκριμένα, μόνο την Τετάρτη έλιωσαν περίπου 22 γιγατόνοι πάγου, με τους 12 να ρέουν στον ωκεανό και τους υπόλοιπους 10 να απορροφώνται από το χιόνι, όπου ενδέχεται να ξαναπαγώσουν, σύμφωνα με τον Ξαβιέ Φετβάις, κλιματολόγο στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης, το Βέλγιο.

Γεγονότα σαν κι αυτό μπορεί να δημιουργήσουν φαινόμενα ανατροφοδότησης, που οδηγούν σε περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας και περισσότερη τήξη των πάγων στη Γροιλανδία, εξήγησε ο Μάρκο Τεντέσκο, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Ενώ ο πάγος λιώνει, εκτίθεται από κάτω το έδαφος ή πιο σκουρόχρωμοι πάγοι που απορροφούν μεγαλύτερη ηλιακή ακτινοβολία, αντί να την αντανακλούν πίσω στην ατμόσφαιρα. «Καθιστά πραγματικά πιο ευάλωτη τη Γροιλανδία» πρόσθεσε.

Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι ο λιώσιμο του παγοκαλύμματος της Γροιλανδίας ευθύνεται για περίπου το 25% της ανόδου της στάθμης της θάλασσας τις τελευταίες δεκαετίες.

Ακόμη, εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η Αρκτική γενικότερα θερμαίνεται γρηγορότερα από τον υπόλοιπο πλανήτη.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η εικόνα (παραπάνω) που καταγράφηκε σε πτήση με ελικόπτερο του επιτελείου του υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον περασμένο Μάιο.

Με πληφοροφίες από LiveScience / ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Check Also

ΗΠΑ: Φάρμακο για ουρική αρθρίτιδα θα μπορούσε να καταπολεμήσει την COVID-19

Καθώς τα κρούσματα της Covid-19 συνεχίζουν να αυξάνονται κατακόρυφα στις ΗΠΑ και στον κόσμο, υπάρχουν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *