Η γρίπη των πτηνών ανιχνεύεται για πρώτη φορά στην περιοχή της Ανταρκτικής

Η γρίπη των πτηνών ανιχνεύεται για πρώτη φορά στην περιοχή της Ανταρκτικής

Η γρίπη των πτηνών ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή της Ανταρκτικής, σύμφωνα με Βρετανούς εμπειρογνώμονες, εγείροντας ανησυχίες ότι ο θανατηφόρος ιός θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τους πιγκουίνους και άλλα τοπικά είδη. Οι επιστήμονες φοβόντουσαν ότι το χειρότερο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) στην ιστορία θα έφτανε στην Ανταρκτική, που

Η γρίπη των πτηνών ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή της Ανταρκτικής, σύμφωνα με Βρετανούς εμπειρογνώμονες, εγείροντας ανησυχίες ότι ο θανατηφόρος ιός θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τους πιγκουίνους και άλλα τοπικά είδη.

Οι επιστήμονες φοβόντουσαν ότι το χειρότερο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) στην ιστορία θα έφτανε στην Ανταρκτική, που αποτελεί βασικό τόπο αναπαραγωγής για πολλά πτηνά.

Η Βρετανική Ανταρκτική Υπηρεσία δήλωσε ότι το προσωπικό της πήρε δείγματα από θαλασσοπούλια καφέ σκουά, αφού πέθαναν στο νησί Bird στη Νότια Γεωργία, ένα βρετανικό υπερπόντιο έδαφος ανατολικά της άκρης της Νότιας Αμερικής και βόρεια της κύριας χερσαίας μάζας της Ανταρκτικής.

Οι εξετάσεις εστάλησαν στη Βρετανία και βγήκαν θετικές, ανέφερε το βρετανικό ινστιτούτο πολικών ερευνών σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα.

Ο ιός πιθανότατα μεταφέρθηκε από πτηνά που επέστρεφαν από τη μετανάστευσή τους στη Νότια Αμερική, όπου έχει σημειωθεί τεράστιος αριθμός κρουσμάτων γρίπης των πτηνών, πρόσθεσε.

Οι επισκέπτες της Νότιας Γεωργίας και των Νότιων Σάντουιτς Νησιών βρίσκονται υπό ενισχυμένα μέτρα βιοασφάλειας και οι επιστημονικές εργασίες πεδίου που αφορούν πτηνά εκεί έχουν σταματήσει, ανέφερε η ανακοίνωση.

Υπάρχουν τακτικά κρούσματα γρίπης των πτηνών από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός το 1996.

Από τα μέσα του 2021, πολύ μεγαλύτερα κρούσματα άρχισαν να εξαπλώνονται προς νότο σε προηγουμένως ανέγγιχτες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αμερικής, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους μεταξύ των άγριων πτηνών και στη σφαγή δεκάδων εκατομμυρίων πουλερικών.

«Καταστροφικά νέα»

Η Μισέλ Γουίλ, ειδική στη γρίπη των πτηνών στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, δήλωσε ότι η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στην περιοχή της Ανταρκτικής ήταν «συγκλονιστικά νέα».

«Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει γρήγορα», έγραψε στο X.

Ο Ίαν Μπράουν, επικεφαλής ιολογίας της βρετανικής Υπηρεσίας Υγείας των Ζώων και των Φυτών, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι υπήρχε κίνδυνος τα μεταναστευτικά πτηνά να μεταδώσουν τον ιό από τη Νότια Αμερική στα νησιά της Ανταρκτικής και στη συνέχεια στην κύρια χερσαία ζώνη.

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει «πραγματική ανησυχία» για πληθυσμούς πτηνών όπως οι πιγκουίνοι που ζουν μόνο στην Ανταρκτική, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Πουλιά όπως οι πιγκουίνοι που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο παρελθόν στον ιό δεν θα είχαν προηγούμενη ανοσία, γεγονός που ενδεχομένως θα τα καθιστούσε πιο ευάλωτα.

Σε καλύτερες ειδήσεις, ο Οργανισμός Υγείας των Ζώων και Φυτών δήλωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι προκαταρκτική έρευνα επιβεβαίωσε ότι οι πληθυσμοί δύο θαλασσοπουλιών, των βόρειων χελιδονιών και των καρέτα, είχαν δείξει ανοσία στη γρίπη των πτηνών.

Οι άνθρωποι σπάνια κολλάνε τη γρίπη των πτηνών, αλλά όταν κολλάνε είναι συνήθως μέσω άμεσης επαφής με μολυσμένα πτηνά.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένα κοριτσάκι δύο ετών πέθανε από τη γρίπη των πτηνών στην Καμπότζη, ο τρίτος θάνατος που καταγράφηκε στη χώρα φέτος.

Ο ιός έχει επίσης ανιχνευθεί σε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό θηλαστικών, γεγονός που εγείρει φόβους ότι θα μπορούσε να μεταλλαχθεί σε μια έκδοση που θα είναι πιο μεταδοτική μεταξύ των ανθρώπων.

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos