Ροή ειδήσεων

Η αγάπη του Ναπολέοντα για την κολόνια μπορεί να του στοίχισε τη ζωή

Ο Ναπολέοντας μπορεί να πέθανε εξαιτίας της εμμονής του με την κολόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη. Παρόλο που σύμφωνα με το πόρισμα της αυτοψίας, ο Ναπολέοντας έπασχε από καρκίνο του στομάχου, οι θεωρίες συνωμοσίας αφθονούν με πολλούς να υποστηρίζουν ότι δηλητηριάστηκε.

Ο βιοϊατρικός επιστήμονας Παρβέζ Χάρις του Πανεπιστημίου De Montfort του Λέστερ έχει μια νέα θεωρία. Ο Χάρις υποστηρίζει ότι ο Ναπολέοντας δηλητηριάστηκε από τα αιθέρια έλαια που περιείχε η αγαπημένη του κολόνια.

Προηγούμενες αμερικανικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα αιθέρια έλαια μπορούν να λειτουργήσουν ως «ενδοκρινικοί διαταράκτες» που επηρεάζουν τις ορμόνες, οδηγώντας σε αναπτυξιακές διαταραχές και όγκους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η παρατεταμένη υπερβολική έκθεση σε αυτά τα έλαια εξηγεί μεγάλο μέρος της φθίνουσας υγείας του Ναπολέοντα τα τελευταία χρόνια και ακόμη και τον θανατηφόρο καρκίνο του στομάχου.

«Πολλά αναφέρουν ότι δείγμα από τα μαλλιά του Ναπολέοντα που ελήφθησαν ενώ ήταν ακόμα ζωντανός είχε υψηλά επίπεδα αρσενικού, αλλά αυτή η θεωρία έχει πλέον αντικρουστεί», εξηγεί ο Χάρις. «Οι περισσότεροι άνθρωποι κατά την εποχή του Ναπολέοντα είχαν υψηλά επίπεδα αρσενικού στα συστήματά τους εξαιτίας των φαρμάκων και των καλλυντικών που χρησιμοποιούσαν».

Αυτό όμως που δεν έχουν εξετάσει οι ερευνητές είναι οι τεράστιες ποσότητες κολόνιας που κατανάλωνε ο Ναπολέοντας.

«Ήταν περιτριγυρισμένος από κολόνιες και μια φορά είχε πλύνει στο πρόσωπό του νομίζοντας ότι είναι νερό», συνέχισε ο καθηγητής.

Ο Ναπολέοντας ήταν μεγάλος υποστηρικτής των αρωμάτων, η παραγωγή των οποίων ξεκίνησε το 1792. Εκείνη την εποχή ήταν μόνο για τους ισχυρούς και για τους πολύ πλούσιους.

«Παρόλο που ο Ναπολέοντας δεν συμπαθούσε τους γιατρούς και απέφυγε τα φάρμακα, ήταν πεπεισμένος για τα οφέλη της κολόνιας στην υγεία του και έλεγε χαρακτηριστικά ότι προστατεύει από πολλές ασθένειες. Έτσι, για τουλάχιστον 20 χρόνια έπλενε το σώμα του και το κεφάλι του με κολόνια».

Έπαιρνε μπουκάλια κολόνιας μαζί του στις στρατιωτικές του εκστρατείες. Τα αρχεία δείχνουν ότι χρησιμοποιούσε από δύο έως τρία μπουκάλια την ημέρα!

Σύμφωνα με τον Χάρις, ο αρωματοποιός του Ναπολέοντα, Ζερβέ Σαρντέν, είχε πάγια εντολή να παραδίδει 50 μπουκάλια του αρώματος κάθε μήνα. Ένας τριμηνιαίος λογαριασμός του 1806 δείχνει την πώληση 162 φιαλών για το ποσό των 423 φράγκων.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κολόνια θύμιζε στον τότε Γάλλο αυτοκράτορα τη γενέτειρά του, την Κορσική, καθώς ένα από τα κύρια συστατικά της ήταν το δεντρολίβανο, το οποίο φύτρωνε ανάμεσα στους βράχους και τις θαμνώδεις περιοχές του νησιού.

Το άρωμα περιείχε κυρίως αλκοόλ και έτσι είχε τη δυνατότητα να δράσει και ως αντισηπτικό.

«Αυτό μπορεί να έσωσε τη ζωή του προστατεύοντάς τον από μολύνσεις από θανατηφόρα βακτήρια και ιούς κατά τη διάρκεια των εκστρατειών του σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, καθώς και στην Ασία (Συρία) και στην Αφρική (Αίγυπτος). Δεν υπάρχει αμφιβολία κατά την άποψή μου ότι η κολόνια ήταν το κύριο δηλητήριο – αν και η ταυτόχρονη έκθεσή του Ναπολέοντα σε άλλες χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου του αρσενικού, πρέπει να συνέβαλε στην κακή του υγεία και τελικά τον θάνατό του από καρκίνο του στομάχου», αναφέρει ο καθηγητής.

ΠΗΓΗ: Daily Mail

 

 

www.ertnews.gr

Check Also

Η θεραπευτική επίδραση των «μεταθανάτιων επισκέψεων»

Ο Ίαν και η Μισέλ Χορν ήταν ένα αγαπημένο ζευγάρι που ήταν παντρεμένο σχεδόν 10 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *