ΗΠΑ: Πώς ο Τραμπ προσπαθούσε να αποδείξει ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες

Τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2020 προσπάθησε να ανατρέψει τον Δεκέμβριο ο Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθώντας να πείσει ανώτερους αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης να δηλώσουν ότι οι εκλογές ήταν «νοθευμένες», σύμφωνα με χειρόγραφες σημειώσεις ενός από τους συμμετέχοντες στη συνομιλία.

Ο  τέως πρόεδρος των ΗΠΑ κατέφυγε σε αυτήν την τακτική ώστε ο ίδιος και οι σύμμαχοί του στο Κογκρέσο να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον ισχυρισμό και να καταφέρουν να ανατρέψουν τα αποτελέσματα των εκλογών.

donald_trump_1

Οι σημειώσεις του τηλεφωνήματος της 27ης Δεκεμβρίου, που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα, καταδεικνύουν την προσπάθεια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ  να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών και να αποσπάσει την υποστήριξη αξιωματούχων των υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς και άλλων κυβερνητικών στελεχών.

Trump Renews Attacks on Windmills, Vows to Cure Cancer at Ohio Rally - Rolling Stone

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα δείχνουν ότι ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του τις τελευταίες εβδομάδες της προεδρίας του πίεσαν το Υπουργείο Δικαιοσύνης να διερευνήσει αβάσιμους ισχυρισμούς για εκτεταμένη εκλογική απάτη στις εκλογές του 2020, και ο γενικός επιθεωρητής του Υπουργείου εξετάζει αν αξιωματούχοι προσπάθησαν να ανατρέψουν τα αποτελέσματα.

«Απλά πείτε ότι υπήρξε νοθεία στις εκλογές και αφήστε τα υπόλοιπα σε εμένα και τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές», είπε κάποια στιγμή ο Τραμπ στον τότε εν ενεργεία υπουργό Δικαιοσύνης Τζέφρι Ρόζεν, σύμφωνα με τις σημειώσεις του Ρίτσαρντ Ντόνοχιου, ενός αξιωματούχου του υπουργείου Δικαιοσύνης που συμμετείχε στην τηλεφωνική κλήση.

Πιο συγκεκριμένα, Ο Ντόναλντ Τραμπ ασκούσε πιέσεις σε κορυφαίους αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ήταν ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ, ζητώντας τους να ανατρέψουν την εκλογική ήττα του και απειλώντας ότι θα τους απέλυε αν δεν συμμορφώνονταν με τις επιθυμίες του, σύμφωνα με έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους ερευνητές του Κογκρέσου.

Τα χειρόγραφα σημειώματα γράφτηκαν από τον τότε Ρίτσαρντ Ντόναχιου, που την εποχή εκείνη ασκούσε χρέη υφυπουργού Δικαιοσύνης, και δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον επικεφαλής της Επιτροπής Εποπτείας και Μεταρρύθμισης της Βουλής των Αντιπροσώπων. Δίνουν μια εικόνα επιβαρυντική για τον Τραμπ στην απεγνωσμένη προσπάθειά του αναγκάσει το υπουργείο να κάνει το πρωτοφανές βήμα παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Το γεγονός ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης επέτρεψε να δοθούν στο Κογκρέσο τα χειρόγραφα σημειώματα συνιστά μια εντυπωσιακή αλλαγή σε σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία κατ’ επανάληψη είχε επικαλεστεί τα «προνόμια» της εκτελεστικής εξουσίας ώστε να παρακάμψει τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Στα σημειώματα αυτά περιγράφεται μια τηλεφωνική επικοινωνία, στις 27 Δεκεμβρίου, με τον Τζέφρι Ρόζεν, ο οποίος λίγες ημέρες νωρίτερα είχε διοριστεί υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης. «Κατανοήστε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν μπορεί, δεν θα χτυπήσει τα δάχτυλά του, για να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών» φέρεται να είπε ο Ρόζεν. «Δεν περιμένω να κάνετε κάτι τέτοιο. Απλώς πείτε ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες. Αφήστε τα υπόλοιπα σε εμένα και τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές» απαντά ο Τραμπ.

Η αλλαγή στάσης του υπουργείου Δικαιοσύνης καθιστά ευκολότερο για την Επιτροπή να καλέσει βασικούς μάρτυρες και να συλλέξει στοιχεία κατά του Τραμπ, στο πλαίσιο της έρευνάς της.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα το υπουργείο αποφάσισε ότι «λόγω επιτακτικών νομοθετικών συμφερόντων» δίνει την άδεια σε έξι πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ να καταθέσουν. Μεταξύ αυτών είναι οι Ρόζεν και Ντόναχιου, καθώς και ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους, ο οποίος παραιτήθηκε λόγω των πιέσεων που δεχόταν από τον Τραμπ. Επίσης, θα κληθούν ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης Πάτρικ Χοβακιμιάν και ο πρώην βοηθός υπουργός Δικαιοσύνης Τζέφρι Κλαρκ. Ο τελευταίος βρίσκεται στο επίκεντρο μιας άλλης έρευνας του γενικού επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης με αφορμή τις πληροφορίες ότι «συνωμότησε» με τον Τραμπ σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να εκδιώξουν τον Ρόζεν ώστε εκείνος να διατάξει τη διενέργεια έρευνας περί εκλογικής απάτης στην Τζόρτζια.

Στο τηλεφώνημα της 27ης Δεκεμβρίου με τον Ρόζεν ο Τραμπ απείλησε ότι θα βάλει επικεφαλής τον Κλαρκ, λέγοντας: «Ο κόσμος μου λέει ότι ο Τζεφ Κλαρκ είναι θαυμάσιος, θα έπρεπε να διορίσω αυτόν. Ο κόσμος θέλει να αντικαταστήσω την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Καθ’ όλη τη διάρκεια του τηλεφωνήματος ο Τραμπ επαναλάμβανε τον ψευδή ισχυρισμό ότι του έκλεψαν τη νίκη στις εκλογές. «Εσείς μπορεί να μην παρακολουθείτε το Ίντερνετ όπως εγώ», είπε.

Ο Ρόζεν και ο Ντόναχιου προσπάθησαν πολλές φορές να πουν στον πρώην πρόεδρο ότι οι πληροφορίες του ήταν λανθασμένες. «Κάνουμε τη δουλειά μας. Πολλές από τις πληροφορίες που παίρνετε είναι ψευδείς», είπαν, σύμφωνα με τα χειρόγραφα σημειώματα.

ΗΠΑ: Έγγραφα «καίνε» τον Τραμπ πως ασκούσε πιέσεις για να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα


Πηγή

Check Also

EUMED 9: Τους ξένους ηγέτες υποδέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Άρχισε η Σύνοδος

Με την πρώτη συνεδρία αφιερωμένη στην Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην Μεσόγειο, στην …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *