ΗΠΑ: Πετούν στις λίμνες τα χρυσόψαρα, αποκτούν μεγέθος «μπάλας ποδοσφαίρου» και προκαλούν οικολογική καταστροφή (φωτογραφίες)

Να σταματήσουν να πετούν χρυσόψαρα στις λίμνες, ζητούν οι αρμόδιες Αρχές της Μινεσότα των ΗΠΑ από τους ιδιοκτήτες ενυδρείων, υπό τον κίνδυνο καταστροφής του περιβάλλοντος.

«Τα χρυσόψαρά σας μεγαλώνουν περισσότερο από όσο μπορείτε να φανταστείτε και συμβάλλουν στην ρύπανση του νερού, βρωμίζοντας τον βυθό και ξεριζώνοντας πολλά υδρόβια φυτά», ανήρτησε σε μήνυμά του στους ιδιοκτήτες ενυδρείων ο δήμος του Μπέρνσβιλ της Μινεσότα, με σχετική δημοσίευσή του στο Twitter.

Σημειώνεται ότι, μόνο το περασμένο Νοέμβριο, σχεδόν 50.000 υπερτροφικά χρυσόψαρα είχαν αφαιρεθεί από τις λίμνες της πόλης Κάρβερ, επίσης στην Μινεσότα.

Ο διευθυντής του τμήματος Διαχείρισης των Υδάτων της Κάρβερ, Πολ Μολίν, σχολίασε ότι τα χρυσόψαρα αποτελούν ένα είδος που «δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και δυνητικά μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή σε ορισμένα περιβάλλοντα».

Αυτό φαίνεται να συμβαίνει διότι τα χρυσόψαρα μπορούν να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν εύκολα στα κρύα νερά των λιμνών της Μινεσότα, παρά τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου τους.

«Μερικά χρυσόψαρα μπορεί να μοιάζουν για κάποιους μια αθώα προσθήκη στο οικοσύστημα των λιμνών, ωστόσο δεν είναι», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του δήμου.

Πάντως, και σε άλλες περιοχές, όπως η Βιρτζίνια και η Καλιφόρνια, οι εκεί Αρχές έχουν ενίοτε εντοπίσει χρυσόψαρα που έφταναν τα 40 εκατοστά σε μήκος.

Ακόμη, σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε χρονιά εκτρέφονται περίπου 200 εκατ. νέα χρυσόψαρα, τα περισσότερα εκ των οποίων καταλήγουν σε οικιακά ενυδρεία.

Αντιστοίχως, το 1982, χιλιάδες λιονταρόψαρα που απελευθερώθηκαν στην θάλασσα από κατοίκους της Φλόριντα, μετά το «χτύπημα» του τυφώνα Άντριου, οδήγησαν πολλά γηγενή είδη της Καραϊβικής στην εξαφάνιση.

Με πληροφορίες από The Guardian / LiveScience

www.ertnews.gr

Check Also

ΕΚ: Σταδιακή κατάργηση της χρήσης των ζώων στην έρευνα

Σχέδιο δράσης σε επίπεδο ΕΕ με φιλόδοξους και εφικτούς στόχους καθώς και χρονοδιαγράμματα για τη …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *