ΗΠΑ και Κατάρ μπλοκάρουν την πρόσβαση του Ιράν σε περιουσιακά στοιχεία ύψους 6 δισ. δολαρίων

ΗΠΑ και Κατάρ μπλοκάρουν την πρόσβαση του Ιράν σε περιουσιακά στοιχεία ύψους 6 δισ. δολαρίων

Αμερικανοί αξιωματούχοι και η κυβέρνηση του Κατάρ αποφάσισαν να παγώσουν την πρόσβαση του Ιράν στον λογαριασμό 6 δισ. δολαρίων μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Στη σχετική ανακοίνωση προχώρησε νωρίτερα την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Γουόλι Αντεγιέμο. Σύμφωνα με πηγές του Κογκρέσου ο αξιωματούχος στους Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων τα

Αμερικανοί αξιωματούχοι και η κυβέρνηση του Κατάρ αποφάσισαν να παγώσουν την πρόσβαση του Ιράν στον λογαριασμό 6 δισ. δολαρίων μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Στη σχετική ανακοίνωση προχώρησε νωρίτερα την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Γουόλι Αντεγιέμο.

Σύμφωνα με πηγές του Κογκρέσου ο αξιωματούχος στους Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων τα κεφάλαια «δεν πρόκειται να πάνε πουθενά σύντομα». Το σχόλιο αυτό έγινε για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα Punchbowl. Η εν λόγω απόφαση έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου είχε επιτευχθεί η συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων. Η συμφωνία ανταλλαγής, που με τη μεσολάβηση του Κατάρ ανακοινώθηκε στις 10 Αυγούστου, επέτρεψε σε πέντε Αμερικανούς πολίτες οι οποίοι κρατούνταν από το Ιράν να φύγουν με αντάλλαγμα τη μεταφορά των κεφαλαίων σε τράπεζες στο Κατάρ.

Με βάση τη συμφωνία, η Ντόχα συμφώνησε να παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο το Ιράν θα δαπανήσει τα κεφάλαια, ώστε να διασφαλίσει ότι θα προχωρήσει σε ανθρωπιστικά αγαθά που δεν επηρεάζονται από τις διεθνείς κυρώσεις, όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Ωστόσο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρέθηκε υπό πίεση από Δημοκρατικούς και Ρεμπουμπλικάνους. Σημειώνεται ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η οργάνωση έχει πάρει όπλα και έχει λάβει εκπαίδευση από το Ιράν. Ωστόσο όπως ανέφερε η Washington Post δεν υπάρχει καμία απόδειξη για τον άμεσο ρόλο του Ιράν στην εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ.

Πηγή fantomas.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos