ΗΠΑ: Επιστήμονες κατασκεύασαν διαφανές ξύλο

ΗΠΑ: Επιστήμονες κατασκεύασαν διαφανές ξύλο

Ομάδα ερευνητών από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμια του Μέριλαντ και του Κολοράντο, ανέπτυξε διαφανές ξύλο που είναι ισχυρότερο, ασφαλέστερο, οικονομικότερο και ενεργειακά πιο αποδοτικό από το γυαλί. Πρόκειται για μια ιδέα που έχει τραβήξει την προσοχή πολλών ερευνητικών ομάδων σε όλο τον κόσμο.

Το νέο αυτό υλικό θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιο ανθεκτική και περιβαλλοντικά βιώσιμη λύση στο πλαστικό και το γυαλί. Επιπλέον, η κατασκευή γυαλιού ως οικοδομικό υλικό έχει και μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα, καθώς οι εκπομπές ανέρχονται στους 25.000 μετρικούς τόνους ετησίως.

Το νέο αυτό οικοδομικό υλικό κατασκευάστηκε από το βιώσιμο και ταχέως αναπτυσσόμενο τροπικό δέντρο balsa. Σε πρώτη φάση, το ξύλο υποβλήθηκε σε χημική επεξεργασία για την αφαίρεση της λιγνίνης, ένα συστατικό που υπάρχει στα κυτταρικά τοιχώματα του ξύλου και του φλοιού, το οποίο τους προσδίδει το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα, και στη συνέχεια οι επιστήμονες το επικάλυψαν με ένα πολυμερές. Το νέο υλικό είναι σχεδόν διαφανές και μοιάζει περισσότερο με πλαστικό, μπορεί να αντέξει την κρούση πολύ καλύτερα από το γυαλί και θρυμματίζεται σαν ξύλο αντί να σπάει σε κομμάτια.

Το σχετικό άρθρο δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Advanced Functional Materials».

 

 

www.ert.gr

Check Also

Ενδοοικογενειακή μετάδοση SARS-CoV-2 από παιδιά και εφήβους

Σε πρόσφατη μελέτη με τίτλο «Ενδοοικογενειακή μετάδοση SARS-CoV-2 από παιδιά και εφήβους», που δημοσιεύεται στο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *