ΗΠΑ: Γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας για στρατιωτικούς σκύλους

ΗΠΑ: Γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας για στρατιωτικούς σκύλους

Ο αμερικανικός στρατός αποκάλυψε γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας για στρατιωτικούς σκύλους, σχεδιασμένα για να τους επιτρέπουν να λαμβάνουν εντολές εξ αποστάσεως. Τη συγκεκριμένη τεχνολογία την ανέπτυξε η εταιρεία Command Sight που τη διαχειρίζεται το Ερευνητικό Εργαστήριο Στρατού των ΗΠΑ (US Army Research Laboratory).

Οι στρατιωτικοί σκύλοι μπορούν να ανιχνεύσουν εκρηκτικά και άλλους πιθανούς κινδύνους, αλλά χρειάζονται οδηγίες. Τα γυαλιά αυτά έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτρέπουν στους χειριστές να δίνουν οδηγίες στους σκύλους, από απόσταση ασφαλείας.

Συνήθως οι στρατιώτες κατευθύνουν τα σκυλιά τους με χειρονομίες ή με δείκτες λέιζερ, όμως και στις δυο περιπτώσεις πρέπει να βρίσκονται κοντά, κάτι που μπορεί να αλλάξουν τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας. Οι σκύλοι βλέπουν οπτικές ενδείξεις μέσα στα γυαλιά οι οποίες τους καθοδηγούν σε συγκεκριμένα σημεία, ενώ ο χειριστής παρακολουθεί από απόσταση, μέσω βίντεο.

«Η επαυξημένη πραγματικότητα θα χρησιμοποιηθεί για να δίνει οδηγίες στους σκύλους. Το σκυλί δεν θα αλληλεπιδρά με την τεχνολογία όπως κάνει ο άνθρωπος», εξηγεί ο Στίβεν Λι, ανώτερος επιστήμονας στο Στρατιωτικό Εργαστήριο (ARL).

Κάθε σετ γυαλιών είναι ειδικά διαμορφωμένο για να ταιριάζει στον κάθε σκύλο ενώ οι οπτικές ενδείξεις που εμφανίζονται στα γυαλιά, τον κατευθύνουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Τα στρατιωτικά σκυλιά έχουν ήδη συνηθίσει να φορούν γυαλιά ως προστασία σε δύσκολες συνθήκες.

Ο ιδρυτής της Command Sight, AJ Peper, δήλωσε ότι το έργο βρίσκεται ακόμα στο αρχικό στάδιο της έρευνας, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα ήταν «εξαιρετικά ελπιδοφόρα».

Ο Τζάστιν Μπρονκ, ερευνητής στη δεξαμενή σκέψης του Royal United Services Institute (Rusi), δήλωσε στο BBC ότι παρόλο που η ιδέα ακούγεται κοστοβόρα, μπορεί να είναι χρήσιμη.

«Το να μπορείς να κατευθύνεις τους σκύλους μέσω των οπτικών ενδείξεων που εμφανίζονται στα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας χωρίς να χρειάζεται να είσαι σε κοντινή απόσταση, έχει προφανή οφέλη σε πολλές περιπτώσεις», είπε.

Η εταιρεία Command Sight έχει λάβει επιπλέον χρηματοδότηση για τη δημιουργία μιας ασύρματης έκδοσης του προϊόντος, που θα είναι πολύ πιο πρακτική από την αρχική.

ΠΗΓΗ: BBC

 

 

 

www.ert.gr

Check Also

Ο πρώτος δακτύλιος που δημιουργεί φεγγάρια γύρω από έναν εξωγήινο κόσμο

Αστρονόμοι ανακάλυψαν τον πρώτο δακτύλιο με τη δυνατότητα να δημιουργήσει πολλαπλά φεγγάρια γύρω από έναν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *