Ροή ειδήσεων

ΗΠΑ-Έρευνα: Ορισμένες τροφές για σκύλους μπορεί να ευθύνονται για καρδιακή πάθηση

Μια νέα μελέτη του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνδέει ορισμένες τροφές για σκύλους με τη διατατική μυοκαρδιοπάθεια (DCM).

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Nature την Πέμπτη, οι ερευνητές συνέκριναν τις παραδοσιακές τροφές σκύλων με εκείνες που ο FDA συσχετίζει με την DCM, εξετάζοντας περισσότερες από 800 ενώσεις. Επί του παρόντος, ο αρακάς βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των συστατικών που συνδέονται με ενώσεις οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να σχετίζονται με την DCM.

Οι ζωοτροφές που μπορεί να σχετίζονται με την DCM συχνά φέρουν την ένδειξη «χωρίς σιτηρά» και συνήθως περιέχουν ορισμένα συστατικά, όπως μπιζέλια και πατάτες, τα οποία χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν άλλα συστατικά όπως το ρύζι ή το καλαμπόκι.

Η διατατική μυοκαρδιοπάθεια του σκύλου είναι μια θανατηφόρα ασθένεια του καρδιακού μυός του ζώου και έχει ως αποτέλεσμα διευρυμένη καρδιά και αδύναμες συστολές. Η ασθένεια έχει συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με γενετική προδιάθεση σε ορισμένες ράτσες, συμπεριλαμβανομένων των ντόμπερμαν πίντσερ, των Μεγάλων Δανών, των μπόξερ και των κόκερ σπάνιελ. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι μη κληρονομικές μορφές DCM μπορούν να εμφανιστούν σε σκύλους και είναι συχνά αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων, όπως οι υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις και η διατροφή.

«Είναι σαν ένα κομμάτι του παζλ», δήλωσε η Λίζα Φρίμαν, καθηγήτρια και πιστοποιημένη κτηνίατρος-διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο Tufts, όπως αναφέρει το NBC News. «Αυτή η έρευνα μας βοηθά να περιορίσουμε τους στόχους που πρέπει να εξετάσουμε, ώστε να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στις πιο πιθανές αιτίες και να φτάσουμε σε μια απάντηση πιο γρήγορα για να αποτρέψουμε την νόσηση και άλλων σκύλων».

Μετά από λεπτομερή ανάλυση μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται foodomics, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το συστατικό που συνδέεται πιο έντονα με τις ύποπτες ενώσεις ήταν ο αρακάς. Ωστόσο, ο FDA δεν εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο απαγόρευσης των μπιζελιών στις τροφές για σκύλους. Σύμφωνα με τον οργανισμό, «τα όσπρια χρησιμοποιούνται σε τροφές για κατοικίδια ζώα εδώ και πολλά χρόνια και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι είναι εγγενώς επικίνδυνα».

Αντίθετα, το πρόβλημα μπορεί να είναι θέμα ποσότητας, καθώς το Κέντρο Κτηνιατρικής του FDA αναφέρει ότι τα συστατικά οσπρίων χρησιμοποιούνται σε πολλές δίαιτες «χωρίς σιτηρά» σε μεγαλύτερη αναλογία από ό,τι στις περισσότερες ζωοτροφές που περιέχουν σιτηρά».

ΠΗΓΗ: The Guardian

www.ertnews.gr

Check Also

ΕΚ: Σταδιακή κατάργηση της χρήσης των ζώων στην έρευνα

Σχέδιο δράσης σε επίπεδο ΕΕ με φιλόδοξους και εφικτούς στόχους καθώς και χρονοδιαγράμματα για τη …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *