«Ημέρα της Γης»: Ώρα μηδέν για τη σωτηρία του πλανήτη

«Ημέρα της Γης»: Ώρα μηδέν για τη σωτηρία του πλανήτη

Η 22α Απριλίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως η «Ημέρα της Γης» και γιορτάζεται από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Με εθελοντικές δράσεις, φεστιβάλ και διαδηλώσεις που έχουν στόχο να υπενθυμίσουν ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Οι αριθμοί της «αυτοκαταστροφής» μιλούν από μόνοι τους: 4,7 στρέμματα δάσους εξαφανίζονται κάθε χρόνο

Doug Foxvog

Η 22α Απριλίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως η «Ημέρα της Γης» και γιορτάζεται από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Με εθελοντικές δράσεις, φεστιβάλ και διαδηλώσεις που έχουν στόχο να υπενθυμίσουν ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

Οι αριθμοί της «αυτοκαταστροφής» μιλούν από μόνοι τους: 4,7 στρέμματα δάσους εξαφανίζονται κάθε χρόνο από τον πλανήτη, 5 τρισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες θα χρησιμοποιηθούν το 2023, λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας καταγράφεται μείωση 70% του ζωικού πληθυσμού, ενώ κατά 10.000 φορές επιταχύνθηκε ο ρυθμός εξαφάνισης ζωικών ειδών.

«Έχουμε φτάσει σε αυτό που λένε 12 πάρα 5. Το μη χειρότερα και το μη αντιστρεπτό θα είναι η δεκαετία του 2050. Επομένως πρέπει να δράσουμε τώρα», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Επίτιμος Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός.

Στην Ταϊλάνδη, λίγες ημέρες πριν, η θερμοκρασία έφτασε τους 45 βαθμούς Κελσίου ενώ στην Ινδία 13 άνθρωποι πέθαναν από θερμοπληξία σε θρησκευτική τελετή το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί για ακόμη πιο ακραία καιρικά φαινόμενα και θερμοκρασίες ρεκόρ μέσα στο 2023.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν