Ζ. Μπορέλ:  Όλοι πρέπει να «αποφύγουν την κλιμάκωση» στη Μέση Ανατολή – Απαιτείται περισσότερη συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας

Ζ. Μπορέλ:  Όλοι πρέπει να «αποφύγουν την κλιμάκωση» στη Μέση Ανατολή – Απαιτείται περισσότερη συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας

Ο καθένας πρέπει να “αποφύγει την κλιμάκωση” στη Μέση Ανατολή και να καταλάβει ότι μια “σπίθα” μπορεί να προκαλέσει ένα πιο σοβαρό επεισόδιο, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, μετά τα αμερικανικά πλήγματα στη Συρία και το Ιράκ τη χθεσινή νύχτα. “Δεν μπορούμε παρά να καλέσουμε όλους να κατανοήσουν ότι ανά πάσα

borel-768x496

Ο καθένας πρέπει να “αποφύγει την κλιμάκωση” στη Μέση Ανατολή και να καταλάβει ότι μια “σπίθα” μπορεί να προκαλέσει ένα πιο σοβαρό επεισόδιο, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, μετά τα αμερικανικά πλήγματα στη Συρία και το Ιράκ τη χθεσινή νύχτα.

“Δεν μπορούμε παρά να καλέσουμε όλους να κατανοήσουν ότι ανά πάσα στιγμή σε αυτή τη σειρά επιθέσεων και αντιποίνων, μια σπίθα μπορεί να προκαλέσει ένα πιο σοβαρό επεισόδιο”, δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους μετά την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες.

Τα αμερικανικά πλήγματα ήταν “αναμενόμενα, μάλιστα είχαν ανακοινωθεί”, υπογράμμισε. Και “σίγουρα, κάθε επίθεση συμβάλλει στην κλιμάκωση και οι υπουργοί εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία” πάνω σε αυτό το θέμα.

“Όλοι πρέπει να προσπαθήσουν να αποτρέψουν μια κατάσταση που μπορεί να γίνει εκρηκτική”, τόνισε ο Μπορέλ, όταν ρωτήθηκε για τα αμερικανικά πλήγματα λίγο πριν την έναρξη της άτυπης συνόδου.

Μιλώντας γενικότερα για την κατάσταση στη Γάζα, τον νότιο Λίβανο και τα πλήγματα στο Ιράκ και τη Συρία, ο Μπορέλ προειδοποίησε για τον κίνδυνο κλιμάκωσης. “Η Μέση Ανατολή είναι ένα καζάνι που βράζει και μπορεί να εκραγεί”, δήλωσε. “Γι’ αυτό καλούμε όλους να αποφύγουν μια κλιμάκωση”.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την Παρασκευή ότι διεξήγαγαν με “επιτυχία” πλήγματα αντιποίνων που είχαν στόχο τις επίλεκτες ιρανικές δυνάμεις και φιλοϊρανικές ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να προειδοποιεί ότι θα αυτά θα “συνεχιστούν”.

Η επιχείρηση διήρκεσε περίπου 30 λεπτά και είχε “επιτυχία”, δήλωσε ο Λευκός Οίκος, ο οποίος διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι δεν θέλει “πόλεμο” με το Ιράν.

Στενότερη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας

«Πρέπει να ζητήσουμε στενότερη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας» και να αποφευχθούν οι αντιπαραθέσεις επισήμανε ο Ζοζέπ Μπορέλ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη το Κυπριακό. Από την πλευρά της, η Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Χάτζα Λαχμπίμπ ανέφερε ότι «πρόκειται για απαραίτητο εταίρο, με τον οποίο δεν είμαστε ευθυγραμμισμένοι σε ορισμένα θέματα, όπως το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αλλά και διαφορές με κράτη μέλη όπως η Κύπρος».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και ειδικότερα για το εάν και το 2024 θα είναι έτος δοκιμής για Τουρκία ή εάν τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι αρκετά για επιπλέον πρόοδο ακόμη και σε σχέση με την απελευθέρωση της βίζας, ο Ζοζέπ Μπορέλ απάντησε ότι «όλοι συμφωνούν ότι απαιτείται περισσότερη συνεργασία με την Τουρκία και αποφυγή αντιπαραθέσεων, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των γεγονότων. Δε γνωρίζω τι θα συμβεί με τις θεωρήσεις, που άλλωστε δε συζητήθηκαν σήμερα, αλλά η γενική αίσθηση είναι ότι και για να λύσουμε το Κυπριακό, που για την ΕΕ είναι ψηλά στην ατζέντα, πρέπει να συνεργαστούμε περισσότερο με την Τουρκία, με έναν θετικό τρόπο».

www.ertnews.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos