Εurogroup: «Ανάσα» 748 εκατ. ευρώ αλλά και συστάσεις για μεταρρυθμίσεις

Ύμνους για τις επιτυχίες της χώρας σε οικονομικό και υγειονομικό επίπεδο  αλλά -και για όποιον δεν κατάλαβε- άμεσες συστάσεις στην κυβέρνηση για διαρθρωτικές αλλαγές, επιφύλασσε η ανακοίνωση του  Eurogroup για την Ελλάδα. Τα 748 εκατ. ευρώ που θα λάβει η χώρα από ANFA’s και SMP’s είναι μία σημαντική επιβράβευση και ανάσα ρευστότητας, αλλά μόλις το 1/7 από τα περίπου 5 δισ. ευρώ που κατάφερε η Αθήνα να δανειστεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα (3 δισ. από το νέο δεκαετές και 1,3 δισ. από έντα γραμμάτια 12μηνης διάρκειας).

Και ενώ οι δημοσιονομικές απαιτήσεις για πλεονάσματα έχουν πάει περίπατο για φέτος (το Eurogroup ενημερώθηκε ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα το 2020), το Eurogroup ανακοίνωσε μια λίστα μέτρων τα οποία ζητά να λάβει η Ελλάδα. Όπως τονίζει μάλιστα στην ανακοίνωσή του:

– Συγχαίρει τις ελληνικές αρχές για την ταχεία και αποφασιστική πολιτική απάντηση, τόσο για τον περιορισμό της επιδημίας του ιού όσο και για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων οικονομικής και φορολογικής στήριξης.

–  Χαιρετίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να αναλάβει ένα σύνολο πρόσθετων μεταρρυθμίσεων

–  Επαινεί την Ελλάδα για την πρόοδο σε ορισμένους τομείς μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων, της κοινωνικής πρόνοιας, της αγοράς εργασίας και της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

Ωστόσο συνιστά προσοχή και δεν εφησυχάζει:

–  μιλά για καθυστερήσεις (λόγω πανδημίας) των αλλαγών σε τράπεζες, πλειστηριασμούς, κόκκινα δάνεια, προστασία α΄ κατοικίας και γενικά τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

– προειδοποιεί για μεσοπρόθεσμο κίνδυνο και προκλήσεις

– ζητά μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για περαιτέρω υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.

Και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα και αποφασιστικά σε 6+1 δράσεις και μεταρρυθμίσεις:

– στη μείωση καθυστερούμενων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες,

– στη νομοθέτηση ενός αποτελεσματικού πτωχευτικού κώδικα

–  κατάργηση του ισχύοντος συστήματος προστασίας α΄κατοικιών από τέλος Ιουλίου 2020

– περαιτέρω ενίσχυσης της φορολογικής διοίκησης

– βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

– κινητοποίηση των δημοσίων επενδύσεων,

– εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτό θα συνεχίσει να παρακολουθείται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Σε αντίστοιχο κλίμα και η χθεσινή έκθεση του ESM για την Ελλάδα μιλά για την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και Εργασίας (μερική απασχόληση) θυμίζοντας ίσως άλλες εποχές, αλλά και ότι η ελληνική οικονομία ΄μένει εκτεθειμένη σε τεκτονικές αλλαγές που επίκεινται.

Η επόμενη συζήτηση στο Eurogroup για την Ελλάδα θα βασιστεί στην έβδομη βελτιωμένη έκθεση παρακολούθησης που αναμένεται να εκδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2020.

Check Also

Το Eurogroup αναμένεται να αποδεσμεύσει 748 εκατ. € προς την Ελλάδα

Βέβαιος ότι το Eurogroup, που συνεδριάζει την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, θα εγκρίνει την αποδέσμευση ποσού …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *