Ροή ειδήσεων

Ε.Ε – Σ. Κυριακίδου: Γεωπολιτική αναγκαιότητα η αλληλεγγύη των εμβολίων για έξοδο από την πανδημία

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Την αλληλεγγύη των εμβολίων επισήμανε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στη Σύνοδο των Υπουργών Υγείας των G20 τονίζοντας ότι «είναι μια γεωπολιτική αναγκαιότητα και πρέπει να γίνει το σήμα κατατεθέν της παγκόσμιας συνεργασίας για την έξοδο από την πανδημία».

«Η αλληλεγγύη μας και η συλλογική μας ευθύνη μπορούν να βοηθήσουν να σωθούν ζωές σε όλο τον κόσμο. Και οι δεσμεύσεις μας πρέπει να ακολουθούνται από συγκεκριμένες ενέργειες» υπογράμμισε η κ. Κυριακίδου.

Συμπλήρωσε ότι η ΕΕ, τα κράτη μέλη της και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ως Team Europe, έχουν κινητοποιήσει μέχρι τώρα πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ για τις προσπάθειες των χωρών εταίρων για την καταπολέμηση της COVID-19.

Προσέθεσε ότι η ΕΕ πρωτοστατεί «εξάγοντας περίπου τη μισή παραγωγή της. Από τον Δεκέμβριο του 2020, αυτή ανέρχεται σε 700 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που εξάγονται σε 130 χώρες παγκοσμίως».

Ωστόσο, η Ευρωπαία Επίτροπος σημείωσε ότι είναι γνωστό ότι, παρά τις πρωτοφανείς παγκόσμιες προσπάθειες, ορισμένες χώρες δεν έχουν λάβει ακόμη εμβόλια.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ανταποκριθεί, εστιάζοντας στα πιο εύθραυστα συστήματα υγείας και την ικανότητα παροχής νέων, ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων» τόνισε.

Η κ. Κυριακίδου τόνισε ότι η ΕΕ, εκτός από τις εξαγωγές, επενδύει στη δημιουργία μονάδων παραγωγής εμβολίων στην Αφρική και στην αύξηση της συνεργασίας με το αφρικανικό CDC.

Τέλος, η Ευρωπαία Επίτροπος υπογράμμισε ότι η επερχόμενη Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτων Καταστάσεων στην Υγεία (HERA), θα βοηθήσει στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης.

Πηγή


Πηγή

Check Also

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Σχοινάς στη Ρώμη: Δελτίο τύπου του Ιταλικού Υπουργείου Εσωτερικών

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής Σήμερα το Ιταλικό Υπουργείο Εσωτερικών διέδωσε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *