Ροή ειδήσεων

ΕΣΠΑ: 72 εκατ. τις επόμενες ημέρες σε εστίαση, τουρισμό, γυμναστήρια και παιδότοπους!

Πέφτουν χρήματα του ΕΣΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα. Πάνω από 70 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν από τα ταμεία του Δημοσίου προς ενίσχυση επιχειρήσεων της εστίασης, του τουρισμού αλλά και γυμναστηρίων και παιδότοπων. Επίσης, ετοιμάζεται να μοιραστούν κάτι λιγότερο από 20 εκατ. ευρώ σε δικηγόρους, αλλά απολογιστικά στις δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν οι ίδιοι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, από την ερχόμενη Δευτέρα (αν όχι και από την ερχόμενη Παρασκευή) περίπου 5.500 επιχειρήσεις θα λάβουν περί τα 52 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς που έχουν υποδείξει. Επίσης, από την ερχόμενη Δευτέρα, περίπου 230 τουριστικές επιχειρήσεις θα λάβουν πάνω από 17 εκατ. ευρώ και τέλος 300 επιχειρήσεις γυμναστηρίων και παιδοτόπων την ερχόμενη εβδομάδα θα λάβουν 3 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά, είναι τα πρώτα που λαμβάνει ο κλάδος του τουρισμού και των γυμναστηρίων από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Αντίθετα στις επιχειρήσεις εστίασης έχουν ήδη καταβληθεί 98 εκατ. ευρώ σε περίπου 9.900 επιχειρήσεις. Η στατιστική δε, δείχνει ότι κατά μέσο όρο κάθε επιχείρηση εστίασης λαμβάνει στο πλαίσιο του προγράμματος «Επανεκκίνηση της Εστίασης» ενίσχυση περί τις 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί επιτυχώς 29.000 αιτήσεις, με αιτούμενο προϋπολογισμό περίπου 270 εκατ. ευρώ. Με την παράταση που έδωσε το υπ. Ανάπτυξης τέλος Ιουλίου υποβλήθηκαν εκ νέου 3.500 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι 31 Ιουλίου 2021 και απορρίφθηκαν από το πρόγραμμα, είτε λόγω λαθών, είτε λόγω τυπικού κωλύματος. Από αυτές, εκτιμάται ότι οι 2.500 θα εγκριθούν διεκδικώντας περί τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις τουρισμού, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί περίπου 4.000 αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, στις επόμενες ημέρες θα εκταμιευθούν 17 εκατ. ευρώ που θα δοθούν σε 230 επιχειρήσεις. Αντιστοιχεί έτσι κατά μέσο όρο ενίσχυση πάνω από 70.000 ευρώ ανά τουριστική επιχείρηση.

Σημειώνεται ότι αρχικός χαμηλός ρυθμός αιτήσεων δεν σημαίνει και πολλά, αφού το περιθώριο υποβολής αιτήσεων υφίσταται μέχρι τέλος του μήνα του ξεκίνησε σήμερα. Επιπλέον, οι τουριστικές επιχειρήσεις στην παρούσα συγκυρία, με την τουριστική σεζόν στο peak, έχουν άλλες προτεραιότητες. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 420 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 350 εκατ. ευρώ προέρχονται από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα από το ΠΔΕ τα οποία θα ενισχύσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις, που δεν είναι επιλέξιμες μέσω του ΕΣΠΑ.

Αναφορικά με τη στήριξη των γυμναστηρίων και των παιδοτόπων, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 1.400 αιτήσεις ενίσχυσης με αιτούμενο προϋπολογισμό 12,5 εκατ. ευρώ σε σύνολο 16 εκατ. ευρώ που προαιρετικά θα μπορούσε να φτάσει τα 19,2 εκατ. ευρώ. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να καταβληθούν 3 εκατ. ευρώ σε περίπου 300 επιχειρήσεις, αντιστοιχώντας έτσι κατά μέσο όρο σε περίπου 10.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Τέλος, περίπου 14.500 δικηγόροι υπέβαλαν αιτήσεις για το πρόγραμμα ενίσχυσης των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων. Εδώ, δεν υπάρχει αιτούμενος προϋπολογισμός, δεδομένου ότι καλύπτονται εκ των υστέρων πάγιες δαπάνες απόκτησης ψηφιακού εξοπλισμού που θα γίνουν μέχρι 30.09.2021. Κάθε δικηγόρος ανάλογα με τα έσοδα που είχε το 2019 θα λάβει επιδότηση 500 – 2.000 ευρώ. O συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος δεν θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι όλες οι προαναφερόμενες ενισχύσεις εκταμιεύονται από το ΠΔΕ αλλά στο τέλος θα καλυφθούν από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Η Κομισιόν (κατ’ εξαίρεση λόγω της πανδημίας) έχει επιτρέψει την επιχορήγηση ΜμΕ επιχειρήσεων μέχρι του ποσού των 800 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ. Και μέχρι τώρα έχουν δαπανηθεί περί τα 100 εκατ. ευρώ και έχουν υποβληθεί αιτήσεις ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Εκτιμάται ότι κλάδος του τουρισμού θα φέρει επιπλέον αιτήσεις ύψους 150 έως 200 εκατ. ευρώ, οπότε θα μείνουν αδιάθετα περί τα 200 έως 250 εκατ. ευρώ του ανώτατου προϋπολογισμού που έχει περιθώριο η ελληνική κυβέρνηση. Τα αδιάθετα αυτά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα διατεθούν για τη στήριξη των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου όπως έχει υποσχεθεί τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Check Also

Την Τετάρτη 29/9 θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε 134.000 παλαιούς συνταξιούχους (video)

“Κλείδωσε” η ημερομηνία καταβολής των αναδρομικών για 134.000 συνταξιούχους που έχουν περισσότερα από 30 έτη …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *