Ροή ειδήσεων

Ερευνητές του MIT ανέπτυξαν σύστημα που προβλέπει πώς ζωγραφίζουν οι μεγάλοι καλλιτέχνες

Ερευνητές του MIT ανέπτυξαν σύστημα που προβλέπει πώς ζωγραφίζουν οι μεγάλοι καλλιτέχνες

Ερευνητική ομάδα από το εργαστήριο Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT ανέπτυξε ένα σύστημα μηχανικής μάθησης (τεχνητή νοημοσύνη) ικανό να δημιουργήσει βίντεο με πάροδο χρόνου, που προβλέπουν πώς χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες τα χέρια τους για να ζωγραφίσουν μια ακουαρέλα ή έναν ψηφιακό πίνακα.

Το σύστημα, το οποίο η ομάδα ονομάζει «Timecraft», εκπαιδεύτηκε με περισσότερα από 200 υπάρχοντα βίντεο έργων τέχνης που έχουν αναρτηθεί στις πλατφόρμες Vimeo και YouTube. Στη συνέχεια, η ομάδα δημιούργησε ένα συνελικτικό νευρωνικό δίκτυο το οποίο μπορεί να δει ένα ζωγραφικό έργο για πρώτη φορά και να βρει τον πιο πιθανό τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε. Το σύστημα μπορεί να συνθέσει και να προβλέψει στιγμές στη διαδικασία ζωγραφικής από μια μόνο εικόνα ενός έργου τέχνης.

«Οι καλλιτέχνες ζωγραφίζουν χρησιμοποιώντας μοναδικούς συνδυασμούς πινέλων, πινελιών και χρωμάτων. Υπάρχουν συχνά πολλοί πιθανοί τρόποι δημιουργίας ενός δεδομένου πίνακα. Στόχος μας είναι να μάθουμε να εκμεταλλευόμαστε αυτό το πλούσιο φάσμα δυνατοτήτων», γράφουν οι ερευνητές σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Πανεπιστημίου του Κορνέλ.

Το «Timecraft» δημιούργησε 117 βίντεο χρονικής λήψης ψηφιακής ζωγραφικής, με μέσο όρο τέσσερα λεπτά και 116 βίντεο ζωγραφικής ακουαρέλας με χρονική καθυστέρηση, με μέσο όρο 20 λεπτά το καθένα. Και τα δύο σύνολα δεδομένων επικεντρώνονται σε πίνακες που απεικονίζουν είτε τοπία είτε «νεκρή φύση». Στη συνέχεια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν διαδικτυακή έρευνα ζητώντας από τους συμμετέχοντες να επιλέξουν τα πιο ρεαλιστικά βίντεο.

Περίπου 150 αξιολογητές προσλήφθηκαν για να συγκρίνουν τα βίντεο που δημιούργησε το μοντέλο του MIT με τα ήδη υπάρχοντα.

«Δείχνουμε ότι οι αξιολογητές επέλεξαν σχεδόν κάθε φορά τη δική μας μέθοδο από μια υπάρχουσα γραμμή σύνθεσης βίντεο, ενώ δυσκολεύτηκαν να ξεχωρίσουν τα αληθινά βίντεο από εκείνα που παρήγε το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη φορά που η τεχνητή νοημοσύνη μοντελοποιεί και συνθέτει βίντεο με δεδομένο ένα τελικό πλαίσιο», αναφέρουν οι επιστήμονες στο άρθρο.

Η ομάδα πιστεύει πως το σύστημά της διαφέρει από άλλα είδη μορφές προγνωστικής τεχνητής νοημοσύνης που προβλέπουν μελλοντικά καρέ σε ένα βίντεο, επειδή άλλοι τείνουν να επικεντρώνονται σε φυσικές διεργασίες όπως μια ανθοφορία λουλουδιών ή μια ανθρώπινη κίνηση, κάνοντας προβλέψεις σε σχετικά σύντομα χρονικά πλαίσια.

Ο κωδικός του Timecraft είναι διαθέσιμος στο GitHub.

 

ΠΗΓΗ: VentureBeat

 

 

 

www.ert.gr

Check Also

Χρήστος Κυρατσούς: Η θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron φθάνει και στην Ε.Ε.

Ενδιαφέροντα και αισιόδοξα στοιχεία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και τη θεραπεία της Covid-19 έδωσε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *