Ερευνητές στη Σκωτία δημιούργησαν ένα καινοτόμο υποκατάστατο του φοινικέλαιου

Ερευνητές στη Σκωτία δημιούργησαν ένα καινοτόμο υποκατάστατο του φοινικέλαιου

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Queen Margaret στο Εδιμβούργο της Σκωτίας δημιούργησαν ένα υποκατάστατο φοινικέλαιου φυτικής προέλευσης που είναι πιο υγιεινό και πιο φιλικό προς το περιβάλλον από το συμβατικό. Το υποκατάστατο, που ονομάζεται PALM-ALT, χρησιμοποιεί προϊόντα που είναι διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο, που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί τοπικά σε παγκόσμια κλίμακα. Επίσης, περιέχει 80%

2a939204b09a004f3b146a4ddfffaa87-1695032660-1120x720

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Queen Margaret στο Εδιμβούργο της Σκωτίας δημιούργησαν ένα υποκατάστατο φοινικέλαιου φυτικής προέλευσης που είναι πιο υγιεινό και πιο φιλικό προς το περιβάλλον από το συμβατικό.

Το υποκατάστατο, που ονομάζεται PALM-ALT, χρησιμοποιεί προϊόντα που είναι διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο, που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί τοπικά σε παγκόσμια κλίμακα. Επίσης, περιέχει 80% λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και 30% λιγότερες θερμίδες, ενώ έχει την ίδια γεύση και υφή με το πραγματικό φοινικέλαιο. Το PALM-ALT δεν περιέχει φοίνικα ή καρύδα ούτε πρόσθετα αρώματα, ζάχαρη, γλυκαντικά, συντηρητικά ή χρωστικές ουσίες. Παρασκευάζεται από ένα υποπροϊόν από τη βιομηχανία λιναρόσπορου, καθώς και φυσικές ίνες και κραμβέλαιο.

Υπολογίζεται ότι σχεδόν τα μισά από όλα τα τρόφιμα και καλλυντικά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ περιέχουν φοινικέλαιο. Η τεράστια ζήτηση έχει οδηγήσει σε σημαντική αποψίλωση των δασών σε περιοχές όπου μπορούν να αναπτυχθούν φοινικοειδή κοντά στον ισημερινό. Το φοινικέλαιο έχει χαρακτηριστεί ως η πιο μισητή καλλιέργεια στον κόσμο εξαιτίας της σχέσης της με την αποψίλωση των δασών. Είναι άοσμο, άγευστο, άχρωμο, ενώ δεν αλλοιώνει τη μυρωδιά, τη γεύση ή την εμφάνιση των προϊόντων. Αντίθετα, προσδίδει απαλή υφή και λειτουργεί ως φυσικό συντηρητικό. Επιπλέον, διατηρεί τις ιδιότητές του σε υψηλές θερμοκρασίες, καθιστώντας το ιδανικό για μαγείρεμα. Η χρήση της γης για την καλλιέργεια φοινικέλαιου, το 85% της οποίας βρίσκεται στην Ινδονησία και τη Μαλαισία, έχει σχεδόν εννεαπλασιαστεί από 8 εκατομμύρια στρέμματα το 1970 σε περίπου 290 εκατομμύρια στρέμματα το 2020.

Μια έκθεση του 2021 αποτίμησε την παγκόσμια βιομηχανία φοινικέλαιου σε 62,3 δισ. δολάρια και το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε 75,7 δισ. δολάρια μέχρι το 2028.

Εν τω μεταξύ, η ερευνητική ομάδα έχει καταθέσει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το PALM-ALT ενώ έχει ξεκινήσει συζητήσεις με υποψήφιους κατασκευαστές.

«Ξεκινήσαμε με προϊόντα αρτοποιίας – ψωμί, κέικ, μπισκότα – όλα τα πράγματα που αγαπούν όλοι, τα οποία όμως δεν είναι ιδιαίτερα υγιεινά», δήλωσε η Κατριόνα Λίντλ, μία από τους επικεφαλής της ομάδας του QMU.

«Δημιουργήσαμε ένα προϊόν που έχει 80% λιγότερο κορεσμένα λιπαρά και 30% λιγότερες θερμίδες, οπότε είναι ένα σημαντικά πιο υγιεινό προϊόν από το φοινικέλαιο. Είναι επίσης περίπου 70% καλύτερο για το περιβάλλον όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Τώρα κάνουμε συζητήσεις με ανθρώπους για την παραγωγή του προϊόντος, οπότε είναι πραγματικά συναρπαστικό για εμάς», κατέληξε η ερευνήτρια.

ΠΗΓΗ: BBC

www.ertnews.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos