Ροή ειδήσεων

Ερευνητές αναπτύσσουν τεχνητό δέρμα που «αισθάνεται»

Ερευνητές αναπτύσσουν τεχνητό δέρμα που «αισθάνεται»

Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης ανέπτυξαν έναν τύπο ηλεκτρονικού δέρματος που μπορεί να «αισθανθεί», μια καινοτομία που ελπίζουν ότι θα επιτρέψει σε άτομα με προσθετικά άκρα, να νιώσουν την υφή ενός υλικού, την θερμοκρασία, ή ακόμη και πόνο.

Οι ερευνητές λένε ότι μπορεί να επεξεργαστεί πληροφορίες πιο γρήγορα από το ανθρώπινο νευρικό σύστημα, αναγνωρίζει 20 έως 30 διαφορετικές υφές και διαβάζει τη γραφή Μπράιγ με ακρίβεια μεγαλύτερη από 90%.

Το ηλεκτρονικό δέρμα, γνωστό ως «Asynchronous Coded  Electronic Skin», (Ασύγχρονο κωδικοποιημένο ηλεκτρονικό δέρμα), αποτελείται από ένα δίκτυο 100 αισθητήρων συνδεδεμένων μέσω ενός ηλεκτρικού αγωγού. 

«Όταν χάνετε την αίσθηση της αφής, νιώθετε ένα μούδιασμα και οι άνθρωποι με προσθετικά άκρα, αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Benjamin Tee. «Έτσι, αναπτύσσοντας τεχνητό δέρμα για τα προσθετικά τους άκρα, μπορούν να κρατήσουν ένα χέρι και να αισθανθούν τη ζεστασιά του ή πόσο απαλό είναι».

Ο Tee εμπνεύστηκε από την ταινία «Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται», όπου ο Λουκ Σκαϊγουώκερ χάνει το δεξί του χέρι και το αντικαθιστά με ένα ρομποτικό που μπορεί να νιώσει την αίσθηση της αφής.

Το ACES αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 2019, αλλά φέτος τον Ιούλιο, η ομάδα έδειξε πώς μπορεί να βοηθήσει τα ρομπότ να γίνουν πιο έξυπνα όταν είναι εξοπλισμένα με τους ηλεκτρονικούς αισθητήρες δέρματος και όρασης. Τα οφέλη περιλάμβαναν τη δυνατότητα των ρομπότ να διαβάζουν τον κώδικα Μπράιγ και να ταξινομούν αντικείμενα.

Αυτή δεν είναι το πρώτο φουτουριστικό δέρμα που έχει αναπτύξει ο Tee και η ομάδα του. Τον περασμένο Μάρτιο, παρουσίασε ένα αυτοθεραπευόμενο ελαστικό δέρμα που θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν καλύτερα με ρομπότ.

ΠΗΓΗ: CNET

www.ert.gr

Check Also

Έρευνα: Πώς μολύνει τα κύτταρα ο SARS-CoV-2 και γιατί η παραλλαγή Δέλτα είναι τόσο μεταδοτική

Μετά από 19 μήνες εργασίας και δεκαετίες προηγούμενων ερευνών πάνω στους κορoνοϊούς, έχουμε πλέον στην …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *