Επιτυχημένη η εκτόξευση ειδικού οχήματος της NASA για τον Άρη

Επιτυχημένη η εκτόξευση ειδικού οχήματος της NASA για τον Άρη
Μια φιλόδοξη αποστολή στον πλανήτη Άρη ξεκίνησε σήμερα με τη NASA να εκτοξεύει το όχημα επόμενης γενιάς, Perseverance rover.
 
Πρόκειται για ένα ρομπότ έξι τροχών που έχει ως αποστολή την ανάπτυξη ενός μίνι ελικοπτέρου, την πειραματική εφαρμογή εξοπλισμού για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές, αλλά και τη διεξαγωγή έρευνας για τυχόν ίχνη προηγούμενης ζωής στον Άρη.
 
Η αποστολή, με οικονομικό κόστος 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έγινε από το κέντρο διαστημικών εκτοξεύσεων (Cape Canaveral) στη Φλόριντα και είναι η 9η αποστολή της NASA στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη.

Σκοπός του Perseverance είναι να απαντήσει σε ένα σημαντικό ερώτημα: υπάρχει ή υπήρξε ζωή στον Άρη; Για να μπορέσει να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, η NASA φρόντισε να έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως ένα ραντάρ για την μελέτη της δομής του υπεδάφους (RIFMAX), μία ειδική υπερ-κάμερα (SuperCam) κι έναν αναλυτή (SHERLOC) για τον εντοπισμό ιχνών ζωής από μικροοργανισμούς έως και μοριακά οργανικά στοιχεία. Επίσης θα μεταφέρει ένα μικρό ελικόπτερο βάρους λιγότερο των 2 κιλών, το οποίο και θα βοηθήσει στον προσδιορισμό ιδανικών διαδρομών για το rover. Η αποστολή θα κοστίσει συνολικά 2.7 δισ. δολάρια.

Το Perseverance αναμένεται να φτάσει στον Άρη τον Φεβρουάριο του 2021.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Κίνα προχώρησαν σε διαφορετικές διαστημικές εκτοξεύσεις για τον Άρη, μέσα στον Ιούλιο, παρουσιάζοντας τις δικές τους τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και διαστημικές φιλοδοξίες.
 
Η εκτόξευση έγινε με πύραυλο-φορέα Atlas 5 που κατασκεύασε η κοινοπραξία Boeing-Lockheed (United Launch Alliance), ενώ το όχημα εξερεύνησης που έχει το μέγεθος αυτοκινήτου, αναμένεται ότι θα φτάσει στον Άρη τον Φεβρουάριο. Η προσεδάφισή του έχει προγραμματιστεί σε ένα κρατήρα βάθους 250 μέτρων με την ονομασία “Jezero.” Πρόκειται για μία τοποθεσία που πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια ήταν λίμνη, γι’ αυτό και οι επιστήμονες πιστεύουν πως μπορεί να περιέχει ίχνη από προηγούμενη μικροβιολογική ζωή στον Άρη.

www.ert.gr

Check Also

Ανησυχεί η μετάλλαξη “Δέλτα” – ” Αν δεν εμβολιαστείτε θα μολυνθείτε” λένε οι επιστήμονες

Ανησυχία προκαλεί το στέλεχος «Δέλτα» του κορονοϊού, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα μεταδοτικό. Σύμφωνα με τους …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *