Επιστήμονες προσπαθούν να αναβιώσουν συνθήκες εύφορης στέπας στη Σιβηρία

Επιστήμονες προσπαθούν να αναβιώσουν συνθήκες εύφορης στέπας στη Σιβηρία

Ρώσοι επιστήμονες και οικολόγοι διεξάγουν ένα μοναδικό πείραμα στο Πλειστόκαινο πάρκο της Γιακουτίας στη Σιβηρία. Όπως λένε οι επιστήμονες, κατά τη διάρκεια της Πλειστοκαινής γεωλογικής περιόδου (περίπου από 2.6 εκατομμύρια εως 11 700 χρόνια π.Χ.), περιοχές του πλανήτη είχαν διαφορετικό κλίμα. Ο διευθυντής του Πλειστόκαινου πάρκου Νικήτα Ζίμοφ μαζί με την ομάδα επιστημόνων επιχειρούν να

Ρώσοι επιστήμονες και οικολόγοι διεξάγουν ένα μοναδικό πείραμα στο Πλειστόκαινο πάρκο της Γιακουτίας στη Σιβηρία. Όπως λένε οι επιστήμονες, κατά τη διάρκεια της Πλειστοκαινής γεωλογικής περιόδου (περίπου από 2.6 εκατομμύρια εως 11 700 χρόνια π.Χ.), περιοχές του πλανήτη είχαν διαφορετικό κλίμα.

Ο διευθυντής του Πλειστόκαινου πάρκου Νικήτα Ζίμοφ μαζί με την ομάδα επιστημόνων επιχειρούν να αναβιώσουν στην αρκτική τούνδρα της συνθήκες της εύφορης στέπας της Πλειστοκαινής περιόδου, όπου κατοικούσαν τα μαμούθ. Εκείνη την εποχή το επίπεδο έδαφος της περιοχής έδινε άφθονη τροφή σε αυτά τα μεγάλα θηλαστικά.

Όπως δήλωσε ο κ. Ζίμοφ, το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς, της διατροφής των ανθρώπων προέρχεται από τις πεδιάδες, στην Γιακουτία μετά τις εκτεταμένες πυρκαγιές δημιουργήθηκαν εύφορες πεδιάδες, κατάλληλες για ανάπτυξη της χλωρίδας και πανίδας.

Οι Ρώσοι επιστήμονες και οικολόγοι του γεωλογικού πάρκου ασχολούνται με την εκτροφή των αλόγων, αιγοπροβάτων και σπάνιων ζώων, όπως ο βίσωνας, με σκοπό να δουν ποια ζώα μπορούν να προσαρμοστούν στο αρκτικό περιβάλλον και ποια όχι.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η αναβίωση του οικοσυστήματος της μεγάλης αυτής περιοχής θα συμβάλλει σημαντικά στην απορρόφηση της εκπομπής των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα.

Πηγή: Ρωσικά ΜΜΕ

Επιμέλεια: Γεώργιος Γιαννακόπουλος

www.ertnews.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν